ΕΥ ΖΗΝ

Προειδοποίηση: Tα αιθέρια έλαια δηλητηριάζουν όλο και περισσότερα παιδιά

Προειδοποίηση: Tα αιθέρια έλαια δηλητηριάζουν όλο και περισσότερα παιδιά - Κεντρική Εικόνα
Προειδοποίηση: Tα αιθέρια έλαια δηλητηριάζουν όλο και περισσότερα παιδιά - Κεντρική Εικόνα 2

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι φυσικές θεραπείες παρουσιάζουν ευρεία διάδοση και ότι εκτείνονται σε μία ποικιλία ασθενειών, από αλλεργίες μέχρι κατάθλιψη. Αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες των κέντρων δηλητηριάσεων, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ για δηλητηρίαση από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις θεραπείες, είτε με την κατάποση ή με την πλημμελή δοσολογία .

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μεταξύ 2011 και 2015, η τοξική έκθεση σε έλαια που προέρχονται από φυτά και χρησιμοποιούνται σε αρωματικά και ομοιοπαθητικά προϊόντα, όπως το έλαιο δέντρο τσαγιού, έχει διπλασιαστεί. Όπως εξηγεί ο Δρ. Justin Loden, ειδικός τοξικολόγος στο κέντρο δηλητηριάσεων του Τενεσί, ο κανόνας στην τοξικολογία είναι ότι « η δόση κάνει το δηλητήριο». Αυτό αυτόματα καθιστά όλα τα αιθέρια έλαια δυνητικά επιβλαβή. Και προσθέτει : « Στα παιδιά συνήθως η δηλητηρίαση συμβαίνει όταν στην προσπάθειά τους να καταπιούν το φάρμακο, πνίγονται και έτσι λίγο από αυτό πηγαίνει στους πνεύμονες. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται πνευμονία και αρκεί μόνο μισό κουταλάκι του γλυκού.»

Για τους γονείς επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος ισχύει για κάθε είδους αιθέριο έλαιο, αλλά κυρίως όταν πρόκειται για καμφορά, γαρίφαλο, λεβάντα, ευκάλυπτο, θυμάρι και δέντρο τσαγιού. Το κλειδί στην πρόληψη των ατυχημάτων δηλητηρίασης είναι να φροντίσετε να μην κάνετε κατάχρηση στη δοσολογία. Σημειώστε επίσης ότι το δέρμα των παιδιών είναι πιο λεπτό και μπορεί να απορροφήσει το έλαιο που εφαρμόζεται πιο γρήγορα από ότι στους ενήλικες. Ένας άλλος κίνδυνος που καθιστά τα έλαια ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά είναι ότι τα πιο πολλά μυρίζουν όμορφα και έτσι είναι πολύ ελκυστικά στο να φαγωθούν. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο τρόπο φύλαξής τους και να τα περιορίζουν σε ένα ψηλό και κλειδωμένο ντουλάπι.

Η υπερδοσολογία ενός αιθέριου ελαίου μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και ο χρόνος που χρειάζεται είναι μικρός. Σημάδια της κατάχρησης περιλαμβάνουν: διέγερση, παραισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις, χημικά εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα, ηπατική ανεπάρκεια και οίδημα εγκεφάλου.

Επικοινωνήστε με την τηλεφωνική γραμμή δηλητηριάσεων αμέσως στο 210 7793777 αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας ή κάποιος ενήλικας χρειάζεται βοήθεια.