ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις τα εργασιακά

Σε εξέλιξη η συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά - Κεντρική Εικόνα

Το κείμενο της συμφωνίας έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν οι δανειστές, προκειμένου να τεθεί υπόψιν της ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο. 

Ενώ τα εργασιακά αποτελούν το κρισιμότερο θέμα της διαπραγμάτευσης, έντονες πιέσεις ασκούνται απο πλευράς του ΔΝΤ για την απελευθέρωση του ορίου ομαδικών απολύσεων και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. 

Οι δανειστές δεν έχουν αποσαφηνίσει τις θέσεις τους στο ζήτημα των απολύσεων, ενώ σχετικά με τον κατώτατο μισθό η ελληνική πλευρά αποδέχεται μόνο τον τρόπο καθορισμού του που προτείνουν οι δανειστές και όχι το ύψος του ποσού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, κυρίως με δύο τρόπους, με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης. 

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. 

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ. 

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα «κλείσει» έως τις 5 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει και κοινή βούληση, είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση εγκαίρως. Το εργασιακό αποτελεί το «μεγαλύτερο αγκάθι», ενώ κατ' αρχήν συμφωνία φέρεται να υπάρχει αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Άλλωστε, σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός, θα ενσωματώνει σύμφωνα με πληροφορίες στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.

Οι πρόσφατες δηλώσεις άλλωστε τόσο του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί μεταφράστηκαν ως "καλό σημάδι" για την συνέχεια εφόσον η ελληνική πλευρά ξεπέρασε τον "σκόπελο" της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. 

Υπό αυτό το πρίσμα ο Υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στην WSJ προειδοποιώντας τόσο την Γερμανία όσο και τους πιστωτές για μια ενδεχόμενη κωλλυσιεργεία στις διαβουλεύσεις και το αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει.  

«Αν κλωτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.