ΔΙΕΘΝΗ

Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου εν αναμονή της διάσκεψης του ΟΠΕΚ

Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου βλέπει o ΙΕΑ - Κεντρική Εικόνα

Οι τιμές πετρελαίου οδηγούνται υψηλότερα σήμερα καθώς οι επενδυτές και οι traders περιμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του OPEC αργότερα σήμερα, όπου μπορεί να αναβιώσει η συζήτηση για ένα συλλογικό όριο παραγωγής.

Στο NY Mercantile Exchange το πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 0,5% στα 49,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αυξάνεται 0,6% στα 50,03 δολάρια το βαρέλι.

Πριν από την στενά παρακολουθούμενη συνάντηση στη Βιέννη, διάφοροι εκπρόσωποι χωρών τονίζουν πως ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στην παραγωγή, μια ιδέα που φημολογείται ότι έχει την υπό όρους στήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο η απόρριψη του σχεδίου από το Ιράν πιθανώς θα εκτροχιάσει το σχέδιο.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο OPEC είχε ένα όριο παραγωγής 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως –ένα όριο που παραβιάζει συνεχώς.

Οι αγορές έχουν αυτό το όριο ως ένα είδος εγγύησης. Αφού ο OPEC κατάργησε το όριο της παραγωγής του τον Δεκέμβριο, οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 13 ετών μέσα σε εβδομάδες.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η συνάντηση θα είναι σε μεγάλο βαθμό τυπική με τον Οργανισμό να εμμένει στην στρατηγική "μη μείωσης" καθώς οι χώρες κυρίως οδηγούνται από τον ανταγωνισμό για τα μερίδια αγοράς.