ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Πλάγια κίνηση, μέχρι την επόμενη είδηση

X.A.: Πλάγια κίνηση, μέχρι την επόμενη είδηση - Κεντρική Εικόνα

 

Συμπληρώθηκαν εννέα συνεδριάσεις με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινείται σε ένα σχετικά στενό εύρος κλεισιμάτων μεταξύ 636,83 (27/5) και 649,10 μονάδων (23/5). Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις συνεδριάσεις στις 23, 25 και 31/5, αλλά και στην σημερινή συνεδρίαση, ο δείκτης έκανε "αναγνωριστική πτήση" υψηλότερα των 650 μονάδων, όμως για πολλοστή συνεδρίαση "προδόθηκε" από τις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων να φαίνεται δυσκολοκατάβλητο εμπόδιο.

Από την άλλη, πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τις αυριανές δηλώσεις Draghi, που δεν αποκλείεται να δώσουν τα "ανοδικά καύσιμα" για μία νεότερη "αναπήδηση", με άγνωστο τον ορίζοντα διάρκειας.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση, απαλλαγμένη από το "άγχος" του χθεσινού rebalancing και τις "ατασθαλίες" που προέκυψαν από τις τελικές δημοπρασίες, ήλθε να επιβεβαιώσει την διαφαινόμενη "κόπωση" στον τραπεζικό κλάδο, που επειγόντως αναζητά την είδηση - καταλύτη για να επαναφέρει τους αγοραστές στους τραπεζικούς τίτλους, όταν την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές δυσκολεύονται να "ανακαλύψουν" τίτλους εταιρειών που συνδυάζουν ικανοποιητικά θεμελιώδη, αλλά και "αξιοπρεπή" συναλλακτική συμπεριφορά.

Εν τω μεταξύ και αφού έχει καταλαγιάσει ο απόηχος από το πρόσφατο Eurogroup, όλο και πιο επιφυλακτικές δείχνουν οι εκθέσεις για την Ελληνική Οικονομία.

Στις 89,7 μονάδες υποχώρησε το Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από 90,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Η επίδοση ήταν, μάλιστα χαμηλότερη και έναντι της αντίστοιχης περσινής (92 μονάδες). Η εξέλιξη αυτή είναι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης της απαισιοδοξίας στον τομέα της βιομηχανίας, καθώς στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται σταθερότητα ή μικρή βελτίωση.

"Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει θετικό πρόσημο το β’ εξάμηνο του 2016, μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση" εκτιμά ο ΟΟΣΑ στις νέες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μόλις κατά 0,2% και ότι το 2017 θα υπάρξει ανάπτυξη1,9% (ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 2,7% του ΑΕΠ που βλέπει η Κομισιόν). Παράλληλα εκτιμά ότι η ανεργία θα πέσει στο 24% φέτος και στο 23,2% το 2017.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, που συνδυάστηκε με την αναμενόμενη βύθιση του τζίρου, την μάλλον επιφυλακτική εικόνα του τραπεζικού κλάδου, προσπάθησαν να "διασκεδάσουν", με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων οι ΔΕΗ (διακράτησε το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών) και Μυτιληναίος (έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά έξι μηνών).

Αντίθετα, πλην τραπεζών, προβλημάτισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια, που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 653,89 (+1,07%) και 640,86 μονάδων (-0,94%) και έκλεισε στις 645,1 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 75,2 εκατ. από τα οποία τα 13,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Υπέρ των "κόκκινων" η τελική εικόνα, με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ πέντε τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.