ΑΓΟΡΕΣ

Στις 620,5 μονάδες ο δείκτης του ΧΑ. Σημείωσε απώλειες 0,49%

Στις 620,5 μονάδες  ο δείκτης του ΧΑ. Σημείωσε απώλειες 0,49% - Κεντρική Εικόνα

Συνεχίστηκε η παράδοση των τελευταίων ημερών, που θέλει οι συνεδριάσεις διόρθωσης να συνοδεύονται με κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά αυτά, φαινόμενο που παρατηρήθηκε τηνΤετάρτη και την Παρασκευή και που επαναλήφθηκε και σήμερα, έστω και οι αν οι ημερήσιες απώλειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απόλυτα ελεγχόμενες.

Οι συναλλαγές, σήμερα, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, στα 49,3 εκατ.), με την Αγορά να δείχνει ότι περιμένει την ψήφιση του επόμενου πακέτου μέτρων (αναφορικά με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα "κόκκινα" δάνεια, τον "κόφτη" και τους έμμεσους φόρους), την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές και βέβαια το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Έτσι δεν αποκλείεται η σημερινή συναλλακτική βύθιση  να αποτελέσει επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, μέχρι την έλευση των επόμενων θετικών νέων, με, πάντα, αστάθμητο παράγοντα, τις Διεθνείς Αγορές.

Εντονότατο προβληματισμό δημιούργησε η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πράγμα που αποτελεί τροχοπέδη ακόμα στην σκέψη επαναδραστηριοποίησης εγχώριων "κωδικών λιανικής".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή "προσγείωση" του τζίρου, σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και η αργία για αρκετές Ευρωπαϊκές Αγορές (του Αγ. Πνεύματος για την Δυτική Εκκλησία, με αργία στις Αγορές σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία και Ελβετία).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, συνέχισε σε υψηλότερα επίπεδα ο τίτλος της Attica Bank (+4,3%), ενώ και οι τέσσερις, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Η Alpha Bank (-0,91%) στο χαμηλό ημέρας, οι Εθνική (-3,02%) και Πειραιώς (-1,06%) με τιμές χαμηλότερες των πρόσφατων Α.Μ.Κ. (η Πειραιώς ποτέ δεν πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 0,30 ευρώ) και η Eurobank με απώλειες 1,89%.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, η επιχείρηση αντίδρασης είχε σαν αρχικούς πρωταγωνιστές τους ΔΕΗ (-1,01%) και Coca - Cola HBC (+4,28%).

Ο τίτλος της δεύτερης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, ενώ η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού "πρόδωσε" τους πρωινούς αγοραστές, αλλά και όσους πόνταραν σε βραχύβια αντίδραση, επιβεβαιώνοντας ότι έχει σημαντικό υπόλοιπο πωλήσεων, λόγω επικείμενης εξόδου από τον MSCI Standard Greece, με τελευταία καταλυτική ημερομηνία την 31η Μαϊου.

Βοήθειες σε Γενικό Δείκτη και FTSE25, έδωσαν οι Lamda Development (+2,54%) (η υπογραφή της συμφωνίας κατανόησης με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Develοpment έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από τους Δανειστές,με βάση το κείμενο που έχει διαρρεύσει. Στην τελευταία έκδοση του κειμένου προβλέπεται πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Βουλή θα έχει εγκρίνει την σύμβαση για το Ελληνικό, ώστε στη συνέχεια το Δημόσιο να προχωρήσει σε σειρά ρυθμιστικών και άλλων παρεμβάσεων), Κύπρου (+1,29%) και προς το τέλος και οι Jumbo (+2,98%), Μέτκα (+1,27%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,73%).

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 627,41 (+0,75%) και 619,67 μονάδων (-0,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 620,5 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,49%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη FTSE25 (-0,20%), το "stop" για τους "αισιόδοξους" εντοπίζεται στις 157 μονάδες. Κοντινή στήριξη οι 171 μονάδες και αμέσως επόμενη οι 166. Κατοχύρωση των 178 μονάδων, θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 185 μονάδες, όμως χρειάζεται είδηση - καταλύτης και σαφώς μεγαλύτερος τζίρος και συμμετοχή παικτών.