ΔΙΕΘΝΗ

Καμιά συμφωνία ακόμη για την παραγωγή πετρελαίου, λέει το Ιράν

ΟΠΕΚ: Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί κατά 33% έως το 2040	 - Κεντρική Εικόνα

Το Ιράν είπε σήμερα ότι δεν θα δεσμευθεί με τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σε κάποια κίνηση αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου, κατά τη συνάντηση του οργανισμού αυτή την εβδομάδα παρότι η παραγωγή και οι εξαγωγές του βρίσκονται κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν επιβληθούν οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

H Τεχεράνη αποτελούσε το βασικό εμπόδιο προκειμένου ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) να συμφωνήσουν σε μια πολιτική για την παραγωγή πέρυσι καθώς η χώρα ενίσχυσε την προσφορά αργού παρά τα αιτήματα από άλλες χώρες-μέλη για πάγωμα της παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να κάνει εξαιρέσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να αυξήσει την παραγωγή στα επίπεδα που υπήρχαν πριν την επιβολή των τερματισθέντων πλέον κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να φέρει σταθερότητα στην αγορά με δίκαιες και λογικές τιμές αλλά δεν θα δεσμεθεί σε κάποιο πάγωμα της παραγωγής», δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ Μεχντί Ασαλί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου SHANA.

«Το ζήτημα του καταμερισμού της παραγωγής μπορεί να συζητηθεί αφού θα σταθεροποιηθεί η αγορά», δήλωσε ο Ασαλί.

Στη προηγούμενη συνάντηση του Δεκεμβρίου του 2015, ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να καθορίσει κάποια πολιτική για την παραγωγή συμπεριλαμβανομένου και ενός επίσημου πλαφόν, επιτρέποντας ουσιαστικά στα 13 μέλη του να παράγουν κατά βούληση σε μια ήδη κορεσμένη αγορά.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τιμές κατέρρευσαν τον Ιανουάριο στα 27 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά έχουν έκτοτε ανακάμψει στα περίπου 50 δολάρια το βαρέλι.