ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για συμβόλαιο πολιτικού θανάτου εις βάρος του έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης

Φίλης: Στην κάλπη πάμε με την ελπίδα μπροστά και με αυτοπεποίθηση - Κεντρική Εικόνα

Σε κλίμα συγκίνησης, χωρίς ωστόσο να λείψουν αιχμές αλλά και ευθείες βολές από πλευράς του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο. Ο κ. Φίλης, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του θέλησε να μην αφήσει ασχολίαστα τα δημοσιεύματα του Τύπου και αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με την απομάκρυνσή του από το «τιμόνι» του υπουργείου και το παρασκήνιο αυτής, μιλώντας με «λόγια σταράτα», όπως είπε.

Απευθυνόμενος στην επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να τον «βάλει στον πάγκο», σχολίασε ότι η απόφαση και η ευθύνη για τον σχηματισμό της κυβέρνησης βαρύνει τον πρωθυπουργό, όπως επίσης και οι διορθωτικές κινήσεις στους τομείς που παρατηρούνται ανεπάρκειες ή καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. «Τέτοιου τύπου προβλήματα δεν μου επισημάνθηκαν. Το αντίθετο», είπε ο κ. Φίλης, «παρ’ όλα αυτά, αιφνιδίως το “άριστα 20” μετατράπηκε σε μόλις ενάμισι μήνα σε “μη προβιβάσιμο βαθμό”». Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε εάν σε αυτή την περίπτωση φταίει «ο γαλαντόμος καθηγητής που έβαλε μεγάλο βαθμό, ή ο άριστος μαθητής που βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο δραματικής αντιστροφής των επιδόσεων του». «Και βέβαια, όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για “αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος” δεn μπορεί να γίνει αποδεκτή», είπε με νόημα.

Ο κ. Φίλης, ευχαριστώντας τον στενό του συνεργάτη, Παν. Κατσαρό, προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κάνοντας αναφορά στο κοινό πολιτικό παρελθόν τους: «Σφυρηλατήσαμε τη στάση μας απέναντι στην πολιτική και την Αριστερά στα ανυπότακτα μαθητικά χρόνια της ύστερης χουντικής περιόδου και της πρώιμης μεταπολιτευτικής. Μαζί με τους ενωτικούς αγώνες μας στο νεολαιίστικο και στο φοιτητικό κίνημα εκείνης της εποχής. Αυτά είναι τα πιο ακριβά πτυχία μας, μαζί με την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου της Αριστεράς. Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι απόντες, οι αδιάφοροι, οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από ζωή, με όσους τίτλους σπουδών κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους».

Ο απερχόμενος υπουργός, ωστόσο, συνέχισε, σχολιάζοντας τις σχέσεις με την εκκλησία. «Φαίνεται πως η αφεντιά μου, που ξεκίνησε την υπουργική της θητεία μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης αντιπαράθεσης που υποκινήθηκε από την αντιπολίτευση, απέκτησε όχι μόνο πολλούς φίλους και συμπαραστάτες από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος, αλλά και ορκισμένους εχθρούς, με αφορμή την εδώ και χρόνια δρομολογημένη και συζητημένα με την Εκκλησία της Ελλάδος αλλαγή του προγράμματος διδασκαλίας των Θρησκευτικών», είπε ο κ. Φίλης και έκανε λόγο για «ατζέντα επιστροφής στο παρελθόν εκ μέρους της θρησκευτικής ηγεσίας».

Στη συνέχεια, με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην συνέντευξη του αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, λέγοντας ότι «οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου», κάτι, που για εκείνον αποτελεί «ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα, αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών και επικίνδυνη ρητορική», που αν επικρατήσει, θα βυθίσει την χώρα πιο βαθιά στην κρίση. «Το θέμα αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Φίλης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφήσει το γάντι κάτω, προσπαθώντας από τη θέση του βουλευτή για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. «Η απομάκρυνση μου από το υπουργείο είμαι πλέον βέβαιος ότι εγγράφει με τον πιο σαφή τρόπο ως κεντρικό στόχο για το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση να προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό κράτους και εκκλησίας, στην κατεύθυνση του διαχωρισμού του ρόλου και των αρμοδιοτήτων» είπε ο κ. Φίλης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «εξουσιαστικές αντιλήψεις, που μετατρέπουν τον Οίκο του Πατρός σε Οίκο Εμπορίου» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού και της απελευθέρωσης της εκκλησίας από «ιδεολογικές αγκυλώσεις», για να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Από την ομιλία του κ. Φίλη, αν και είχε έντονη προσωπική χροιά και ξέφυγε από το πλαίσιο μιας τυπικής ομιλίας παράδοσης-παραλαβής υπουργείου, δεν έλειψε η αναφορά στο πρόσωπο του νέου υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, στον οποίο παρέδωσε τα «κλειδιά» του υπουργείου, «με μεγάλη χαρά, εκτίμηση και εμπιστοσύνη».

Από τη μεριά του, ο κ. Γαβρόγλου φρόντισε να χαμηλώσει τους τόνους. Ο νέος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με βασικό στόχο να κατοχυρωθούν όσα έγιναν από την απερχόμενη ηγεσία. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τα πανεπιστήμια για τα μεταπτυχιακά, αλλά και ότι «θα κάνουμε το παν για την εκπαίδευση των προσφύγων, γιατί για μας είναι πρωτίστως παιδιά. Και θα κάνουμε το παν για να το κατανοήσει και η κοινωνία».

Για το θέμα της εκκλησίας, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν οι δυο πλευρές σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο, όταν βγήκαν, μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Αναφερόμενος στον κ. Φίλη, υπογράμμισε ότι του οφείλει πολλά. «Μου έμαθε να ακούω, αλλά και ποτέ να μην υπακούω και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμων», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τον λόγο πήρε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι προσπάθησε να κάνει μικρά, αλλά ουσιαστικά βήματα, ειδικά στο ζήτημα των μεταπτυχιακών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του ότι επί ημερών της υπήρξε «κοινωνική ειρήνευση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ», μια «παρακαταθήκη», όπως είπε, για την νέα ηγεσία του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται, ότι από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απήλθε και ο υφυπουργός, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώ ο Κώστας Φωτάκης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας παρέμεινε στο πόστο του. Μένει, πια, να γίνει γνωστός ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων των νέων υφυπουργών, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Κώστα Ζουράρι.