ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Νέα, διστακτικότερη, προσπάθεια υπέρβασης των 650 μονάδων

Χ.Α.: Τραπεζική αδυναμία, ακολουθεί την νέα, διστακτική, προσπάθεια υπέρβασης των 650 μονάδων - Κεντρική Εικόνα

Με σαφώς χαμηλότερο τζίρο, δείχνει να είναι σε εξέλιξη η νέα προσπάθεια υπέρβασης των 650 μονάδων, για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του χθεσινού rebalancing, λόγω MSCI, ο τζίρος ξεπέρασε τα 205 εκατ. ευρώ και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος για το τρέχον έτος, με τον υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/3 (304,85 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο γενικός δείκτης κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως οι traders που είθισται να δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο είναι σαφώς επιφυλακτικότεροι, μετά την χθεσινή "ψυχρολουσία" που ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες και η οποία έκλεισε τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική στα χαμηλά ημέρας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δείχνουν να παραμένουν σε ισχύ οι προϋποθέσεις για μια πλαγιοανοδική κίνηση του δείκτη, που στο βαθμό που υποβοηθηθεί από υψηλότερες ημερήσιες συναλλαγές θα οδηγήσει σε γρηγορότερη υπέρβαση των αντιστάσεων που φυσιολογικά υπάρχουν.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι αξιοπρόσεκτες προσυμφωνημένες συναλλαγές που ξεπερνούν τα 6,6 εκατ. ευρώ και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που υποδηλώνουν την διστακτικότητα των λίγων χαρτοφυλακίων που επιμένουν να δραστηριοποιούνται χαμηλότερα του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, αίσθηση δημιουργεί η για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κίνηση της Coca-Cola HBC σε αρνητικό έδαφος, μέχρι στιγμής, ενώ και ο τίτλος της Jumbo, που ευνοήθηκε αισθητά από τις χθεσινές τελικές δημοπρασίες, σήμερα δεν έχει έλθει ακόμα σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Από τους θετικούς, μέχρι στιγμής, πρωταγωνιστές, ασφαλώς και ξεχωρίζει η ΔΕΗ με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, κίνηση απόλυτα αναμενόμενη, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολουθεί η μετοχή της Μυτιληναίος και του 2% ο τίτλος της Viohalco.

Με θετικό πρόσημο οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών, όμως η εικόνα είναι σαφώς επιφυλακτικότερη, τόσο όσον αφορά την διάθεση να "τραβηχτούν" ψηλότερα οι αποτιμήσεις, προς τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά, όσο και από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας.

"H Ελλάδα είναι ένα 'καυτό' θέμα και πάλι", σημειώνει η BofA Merrill Lynch, τονίζοντας ότι θα είναι ένα από τα "highlights" της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ καθώς και της συνέντευξης Τύπου που θα ακολουθήσει. Εκτιμά πως ο Mario Draghi θα μπορούσε να επαναφέρει το "waiver", αν η αξιολόγηση έχει οριστικοποιηθεί πλήρως. Αν δεν έχει "κλείσει" η αξιολόγηση, θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το "waiver" είναι θέμα ημερών και να υποστηρίξει δεν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να αποφασιστεί.

"Το σήμα που θα στείλει ο Draghi σχετικά με την πιθανότητα αποδοχής των ελληνικών assets στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο", σημειώνει η BofA.

Ζητούμενο για το τέλος της συνεδρίασης είναι το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, κάτι που θα βάλει σε "δεύτερες" σκέψεις, όσους παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα, εκτός αγοράς.