ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Γλυκό» το 2015 για την ΙΟΝ

«Γλυκό» το 2015 για την ΙΟΝ - Κεντρική Εικόνα

Αύξηση πωλήσεων κατά 0,33% σε ποσότητα και κατά 2,82% σε αξία, παρουσίασε το 2015 ΙΟΝ Βιομηχανία και Εμπόριο Κακάου και Σοκολάτας, παρά την  επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 104,4 εκατ. ευρώ έναντι 101,2 εκατ. ευρώ το 2014. Τα μικτά αποτελέσματα, επίσης έκλεισαν με άνοδο (4%) και ανήλθαν σε 37,15 εκατ. ευρώ από 35,7 εκατ. ευρώ το 2014. Τα αποτελέσματα προ φόρων ενισχύθηκαν ελαφρώς και ανήλθαν σε 1,511 εκατ. ευρώ από 1,506 εκατ. ευρώ το 2014.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές το 2015 παρουσίασαν  αύξηση κατά 2,10% σε ποσότητα και κατά 9,62% σε αξία. Το 28% του συνόλου των εξαγωγών της ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε Τρίτες Χώρες και την μεγαλύτερη κίνηση είχαν η Αλβανία, η Κύπρος, ο Λίβανος, οι Η.Π.Α. και η Αίγυπτος. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, αρκετοί αρνητικοί παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να είναι εκτός κερδοφορίας  με σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα. 

Σε επίπεδο επενδύσεων η εταιρεία προέβη μέσα στο 2015 σε επενδύσεις ύψους 3.154.322,63 ευρώ, συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του 2014, για το οποίο είχαν δαπανηθεί 5.676.458,80 ευρώ.

Η ιστορία την ΙΟΝ στην Ελλάδα έχει την αφετηρία της στο μακρινό 1930  όταν μια ομάδα μετόχων ξεκίνησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται. Φιλοδοξία τους ήταν να γίνουν σοκολατοποιοί και με αυτό το στόχο το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της Κυβερνήσεως’. Στη συνέχεια της ΙΟΝ Α.Ε. δημιουργήθηκε και η εταιρεία NASKO A.E. με σκοπό την παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων. Η επωνυμία αυτή χαρακτήρισε μετέπειτα γενιές προϊόντων καραμέλας ΙΟΝ που φθάνουν έως σήμερα με τις γνωστές γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ φρούτων και ασορτί.

Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά δημιουργείται (1956) η εμπορική εταιρεία ‘Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι’ η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της ΙΟΝ καθώς και των προϊόντων της ΝΑΣΚΟ. Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43γ) η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας. Λίγο αργότερα η ΙΟΝ ναφομοιώνει την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε. και αποκτά πλέον την σημερινή της μορφή με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων. Σταδιακά έρχεται και η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδους ζαχαρωδών όπως γκοφρέτες, candy bars και σοκοπάστες.

Σταθμοί στην εξέλιξή της ΙΟΝ αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στην Άρτα, με την δημιουργία γραμμής παραγωγής γκοφρέτας. Επίσης η απόκτηση της εταιρείας Ι ΝΤΕΡΙΑ Α.Ε. π ου π αράγει το π ροϊόν με τ ο εμπορικό σήμα Nucrema έδωσε στην ΙΟΝ την δυνατότητα εισόδου στην αγορά σοκοπάστας. Αργότερα, η απόκτηση της σοκαλατοποιίας Mabel (1999), η οποία εξειδικεύεται σε εποχιακά/ εορταστικά προϊόντα (Πασχαλινά & Χριστουγεννιάτικα), σε σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή, προσφέρει ένα ακόμα βήμα εξάπλωσης και ανάπτυξης της εταιρείας στον κλάδο της.

Η ΙΟΝ, ιδιαίτερα τα τελευταία 60 χρόνια, στα οποία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας, κατέχει πολλές πρωτιές στο χώρο ως προς τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά αλλά και ως προς την επικοινωνία της, την οργάνωση της και την κοινωνική προσφορά της. Πρώτη λανσάρισε στην ελληνική αγορά τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα που μέχρι σήμερα είναι το πλέον αγαπητό είδος με την ΙΟΝ Αμυγδάλου να παραμένει ο ηγέτης της αγοράς για περισσότερο από πέντε δεκαετίες.

Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνάει τους 970 και κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων