ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες δαπάνες «κόβονται» για να «περάσει» το προσχέδιο προϋπολογισμού από τους θεσμούς

Kατατίθεται στη βουλή σήμερα το προσχέδιο προϋπολογισμού - Στόχος το πλεόνασμα 3,5% το 2020 - Κεντρική Εικόνα

Σβήνουν και ξαναγράφουν στο υπουργείο Οικονομικών το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως στο μέτωπο των κοινωνικών επιδομάτων, προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» που εντόπισαν οι Θεσμοί μετά την (επί τα χείρω) αναθεώρηση του περσινού πλεονάσματος. Το πιθανότερο είναι ότι ο στόχος του πλεονάσματος για το 2017 θα περιοριστεί στο 1,75% που είναι η μνημονιακή υποχρεώση, αντί για 1,8% που ήθελε αρχικά το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ώστε να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Οι πρώτες αμφιβολίες των δανειστών σχετικά με τη ρεαλιστικότητα του επόμενου προϋπολογισμού, έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχαν με την κυβέρνηση πριν από περίπου 10 ημέρες. Ακόμα κι αν δεν είχε υπάρξει ο επανυπολογισμός του πλεονάσματος του 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ (που οδήγησε σε χαμηλότερο ποσό κατά τρία δέκατα του ΑΕΠ), τα περισσότερα στελέχη του κουαρτέτου έλεγαν, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου της αξιολόγησης, ότι η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,2 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, είναι αρκετά φιλόδοξη, ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν θα φτάσει η ανάπτυξη το 2,7%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των δανειστών κάνουν λόγο για ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 420 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής των Θεσμών ζήτησαν να υπάρξουν μέτρα για την κάλυψη αυτού του ποσού. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα, διότι η οποιαδήποτε απόκλιση από το στόχο του πλεονάσματος διορθώνεται αυτόματα, αφού επισημοποιηθεί από τη eurostat και όχι προληπτικά.

Παρόλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για τον προϋπολογισμό του 2017, ώστε όταν επιστρέψουν οι δανειστές στα μέσα Νοεμβρίου να κλείσουν το τελικό κείμενο και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Καταρχάς, υπάρχει η σκέψη να αλλάξει ο στόχος του πλεονάσματος και αντί για 1,8% του ΑΕΠ που έχει μπει στο προσχέδιο, να θεσπιστεί ο επίσημος στόχος του Μνημονίου που είναι το 1,75%. Υπάρχει δηλαδή μία αρχική εξοικονόμηση κατά περίπου 140 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 280 εκατ. ευρώ, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, θα μπορούσαν να καλυφθούν από την περικοπή των πρόσθετων δαπανών που είχαν αποφασιστεί στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Ωστόσο, οι Θεσμοί πιέζουν να υπάρξουν περικοπές από άλλες πηγές και κυρίως από κοινωνικά επιδόματα. Η πρότασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση αυτών των επιδομάτων.