ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WSJ: «Μπλόκο» από την Αθήνα στις κυρώσεις της ΕΕ κατά ιρανικής τράπεζας

WSJ: «Μπλόκο» από την Αθήνα στις κυρώσεις της ΕΕ κατά ιρανικής τράπεζας - Κεντρική Εικόνα

Η Ελλάδα αγνόησε τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μπλόκαρε τον περασμένο μήνα την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της τράπεζας Saderat του Ιράν, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, επικαλούμενη Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η απόφαση για το βέτο σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανανεωθούν οι κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat, ελήφθη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η Αθήνα επιχειρεί να καλλιεργήσει οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που μια κυβέρνηση μπλοκάρει μια επέκταση των εναπομείναντων κυρώσεων της ΕΕ κατά του Ιράν.

«Επικίνδυνη» χαρακτηρίζεται η συγκεκριμμένη κίνηση για την Ελλάδα, από την WSJ, η οποία υπενθυμίζει ότι είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας μέσα στον Νοέμβριο.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως υπήρξε και παρέμβαση από μέλη του Κογκρέσου, με την Ελλάδα να δέχεται προειδοποιήσεις πως μπορεί να πληρώσει τίμημα αν επιτρέψει στη Saderat να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες της στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε προειδοποιήσει πέρσι ότι κάθε επιχείρηση που έχει συναλλαγές με τη Saderat θα μπορούσε να αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.