ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου απένειμε τα βραβεία του «Stelios Philanthropic Foundation»

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου απένειμε τα βραβεία του «Stelios Philanthropic Foundation» - Κεντρική Εικόνα

Τις αντιθέσεις της κρίσης ανέδειξε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, στη διάρκεια της σημερινής απονομής των χρηματικών βραβείων «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016».

Το πρωί, περισσότερα από 2.000 άτομα περίμεναν υπομονετικά, για να πάρουν το σνακ που προσφέρει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, στην οδό Ευριπίδου, ένα από τα σημεία διανομής, στο πλαίσιο του προγράμματος «φαγητό από καρδιάς». Ο αριθμός τους αυξήθηκε και αυτός αποτελεί ένας είδους βαρόμετρο για την κατάσταση. Σήμερα, όμως, το μεσημέρι, βραβεύουμε και οκτώ νέους πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες που διακρίθηκαν για τις επιχειρηματικές τους ιδέες και αυτό αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα, ανέφερε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, σε σύντομο χαιρετισμό του και πρόσθεσε: Οι αλλαγές στα κριτήρια επιλογής συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των συμμετοχών, που σημείωσαν ρεκόρ για τη φετινή χρονιά - 67 συμμετοχές-10 φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι.

Με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων, για πρώτη φορά, στην εννιάχρονη ιστορία των βραβείων, οι τελικοί νικητές είναι οκτώ και έλαβαν συνολικά 100.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από το 2015 και, ουσιαστικά, το μεγαλύτερο που έχει διατεθεί, μέχρι σήμερα. Ο πρώτος νικητής, η εταιρεία sunofabeach.com, έλαβε 30.000 ευρώ και οι υπόλοιποι επτά έλαβαν έκαστος το ποσό των 10.000 ευρώ.

Aπό το 2008 και μέχρι σήμερα, ο θεσμός έχει ενισχύσει τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ.

Το βραβείο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέες και νέους Έλληνες επιχειρηματίες, μέχρι 40 ετών (γεννηθέντες το αργότερο το 1976), που έχουν ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία επτά χρόνια, με συνολικό τζίρο τουλάχιστον 10.000 ευρώ, το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον δύο άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι δύο άτομα, θα πρέπει να κατέχουν, συνολικά και οι δύο, το 80% της επιχείρησής τους.

Το Stelios Philanthropic Foundation αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό ίδρυμα, που στοχεύει στη διοχέτευση πόρων, στην ενίσχυση και στην κινητοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, στον τομέα της εκπαίδευσης, το Ίδρυμα παρέχει υποτροφίες σε νέους, κυρίως, από την Ελλάδα και την Κύπρο για τα πανεπιστήμια London School of Economics για πτυχίο και Cass City University of London για μεταπτυχιακό. Επιπλέον, παρέχει τρεις πλήρεις υποτροφίες υψηλής ακαδημαϊκής επίδοσης, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, στο Μαρούσι.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, το Ίδρυμα αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Cyprus Marine Environment Protection Association, υποστηρίζει τη δράση της WWF και έχει δημιουργήσει το Stelios Environmental Centre in Pedoulas. Όσον αφορά στον τομέα της επιχειρηματικότητας, το Ίδρυμα έχει θεσμοθετήσει ετήσια βραβεία επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Μονακό, χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Ταυτόχρονα, το Stelios Philanthropic Foundation δημιούργησε το φιλανθρωπικό πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς». Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την καθημερινή διανομή φαγητού, με στόχο την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ξεκίνησε αρχικά τον Μάιο του 2013 στην Κύπρο και, σήμερα, αριθμεί συνολικά 19 σημεία διανομής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.