ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «μπιλιετάκια» των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο

Αλλαγές  στη σύνθεση της τρόικα-Ποιοι φεύγουν και από ποιους αντικαθίστανται - Κεντρική Εικόνα

Τρία «ραβασάκια» για φορολογικά, εργασιακά και δημοσιονομικά ετοιμάζονται ν’ αφήσουν (φεύγοντας από την Αθήνα) οι Θεσμοί στο οικονομικό επιτελείο, προσδοκώντας ότι μέχρι να επιστρέψουν σε περίπου 15 ημέρες, θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Στις σημερινές συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, αναμένεται να γίνει μία σύνοψη των διαβουλεύσεων των προηγούμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί ετοιμάζουν μία λίστα με εκκρεμότητες για τον καθένα από τους τρεις υπουργούς που εμπλέκονται περισσότερο με την αξιολόγηση.

Το μεγαλύτερο «ραβασάκι» θα δοθεί, πιθανότατα, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο διότι στην δική του αρμοδιότητα εντάσσονται ορισμένα από τα πιο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, που αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο, αφενός να έχουν ετοιμαστεί τα δύο φορολογικά νομοσχέδια («πλαστικό» χρήμα και εθελοντική αποκάλυψη κρυμμένων εισοδημάτων) με κυριότερη εκκρεμότητα το τι θα γίνει με τον ακατάσχετο λογαριασμό και αφετέρου να έχει τοποθετηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο στο νέο Υπερταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, με βασική εκκρεμότητα την πλήρη μεταφορά ορισμένων ΔΕΚΟ στο Ταμείο. Παράλληλα, από τον υπουργό Οικονομικών οι Θεσμοί περιμένουν κάποιες διευκρινήσεις για ορισμένα δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι τα ισοδύναμα μέτρα για να μην «παγώσουν» οι ωριμάνσεις στο ειδικά μισθολόγια, οι παρεμβάσεις για να μειωθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας και η εξισορρόπηση της απώλειας που προέκυψε από την αναθεώρηση του πλεονάσματος του 2015.

Το «ραβασάκι» προς τον Γιώργο Σταθάκη θα αφορά κυρίως τον εξωδικαστικό διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Στο ζήτημα αυτό, το βασικό αγκάθι, που θα πρέπει να διευθετηθεί μέχρι το Δεκέμβριο, είναι ο καθορισμός των κριτηρίων επιλογής των επιχειρήσεων που θα θεωρηθούν βιώσιμες ώστε να μπουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τέλος, από τον Γιώργο Κατρούγκαλο οι Θεσμοί περιμένουν να κάνει κάποια βήματα προσέγγισης στο θέμα της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά, ως αντάλλαγμα για τη μη εφαρμογή της ακραίας πρότασης για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Παράλληλα, το κουαρτέτο ζητά από τον υπουργό Εργασίας μία μικρή επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων των Ταμείων που ενοποιούνται στο νέο Υπερταμείο από 01/01/2017.