ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Κατά 9% συρρικνώθηκε το δημόσιο έλλειμμα μέχρι στιγμής φέτος

Πορτογαλία: Κατά 9% συρρικνώθηκε το δημόσιο έλλειμμα μέχρι στιγμής φέτος - Κεντρική Εικόνα

Το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 9% στα 2,94 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2016 συγκρινόμενο με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και η Λισαβόνα ανακοίνωσε ότι οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν στον εκτελούμενο προϋπολογισμό, ο οποίος είχε στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών στη Λισαβόνα, το πρωτογενές πλεόνασμα –προ των δαπανών εξυπηρέτησης των τοκοχρεολυσίων– ανήλθε σε 3 δισεκ. ευρώ, ένα ποσό υψηλότερο κατά 27% από τη μείωση που επιτεύχθηκε πέρυσι.

Ενώ απομένουν τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί το 2016, το έλλειμμα ανέρχεται σε μόλις το 53% αυτού που προβλέπεται στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό, ενώ το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι το έλλειμμα βρισκόταν στο 68% του στόχου, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών είχε εξαγγείλει ότι θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος, από 4,4% πέρυσι, κάτω από τον στόχο που είχαν ορίσει οι Βρυξέλλες (2,5%), παρά την χαμηλότερη του προσδοκώμενου ανάπτυξη της οικονομίας.

Η δέσμευση της Πορτογαλίας για την πορεία της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος συνέτεινε η χώρα να διατηρήσει την αξιολόγησή της σε βαθμίδες που θεωρούνται επένδυση την περασμένη εβδομάδα, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες περί του ενδεχομένου η Λισαβόνα να απολέσει την δυνατότητα να συμπεριλαμβάνεται στις αγορές κρατικών αξιόγραφων στις οποίες προχωράει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.