ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία καταναλωτών για ανατιμήσεις προϊόντων λόγω ΤΤΙP

Ανησυχία καταναλωτών για ανατιμήσεις προϊόντων λόγω ΤΤΙP - Κεντρική Εικόνα

Τα αποτελέσματα μελέτης για το εμπόριο δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ενδιαφέροντα ευρήματα, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α.. Η έρευνα έδειξε ότι η ΤΤΙΡ μπορεί να οδηγήσει, σε μια μέση αύξηση τιμών των αγαθών, κατά 0,3%, ενώ το εισόδημα των νοικοκυριών θα αυξηθεί, από 0,2% έως 0,4%. Η μελέτη αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο της "Αξιολόγησης των επιπτώσεων για τη βιωσιμότητα", η οποία αναλύει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, για την ΤΤΙΡ.

Η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), κ. Μονίκ Γκόγιενς, τόνισε πως "είναι απογοητευτικό ότι η Συμφωνία ΤΤΙΡ μπορεί να επιφέρει αυξήσεις τιμών των αγαθών, για τους καταναλωτές", ενώ επισήμανε ότι "δεν είναι αυτή η υπόσχεση, που μας έδωσαν, εμάς τους καταναλωτές, τρία χρόνια πριν, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις"....

Πιο φτηνά αγαθά υποτίθεται ότι θα ήταν η πρώτη ωφέλεια, για τους καταναλωτές, από μια μελλοντική συμφωνία, με τις Η.Π.Α. Αυτός ο ισχυρισμός, τώρα, κινδυνεύει να καταρριφθεί.