ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Σόφια θα συμμετάσχει ο Νίκος Κοτζιάς

Ν. Κοτζιάς: Ζητήσαμε εναλλακτικό σχέδιο της ΕΕ, εάν η Τουρκία σπάσει τη συμφωνία για προσφυγικό - Κεντρική Εικόνα

Για τη Βουλγαρία αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αρχικά,  ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Πράβετς όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, και την επομένη θα βρίσκεται στη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την χώρα μας, στην Σύνοδο Κορυφής, των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Διαβαλκανικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Cooperation Process - SEECP) δημιουργήθηκε το 1996, με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία ( η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 1997) και έχει ως στόχο την  ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, με απώτερο στόχο την πλήρη ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο αντίκτυπος αυτών στην περιφερειακή συνεργασία ενω θα διερευνηθούν, επίσης, τρόποι ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας με τον κ.Κοτζιά  να αναμένεται να αναφερθεί, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB που προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.