ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σόιμπλε: Οικονομική ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Β. Σόιμπλε: Οικονομική ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή - Κεντρική Εικόνα

«Οικονομική ανοησία» χαρακτήρισε, σε ομιλία του, την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης εσόδων του ελληνικού κράτους.

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι «οικονομική ανοησία», αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα.

Γι αυτόν τον λόγο η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, είπε ο Γερμανός υπουργός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα υποχωρεί. «Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής» σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η ΕΕ, παρά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δεν αποτελεί ξεπερασμένο μοντέλο. «Δεν ισχύει καθόλου ότι δεν πρέπει να έχουμε ελπίδα» τόνισε και σημείωσε ότι ακόμη και αν μερικές φορές υπάρχουν οριακές αποφάσεις, π.χ. οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και οι περιφερειακές εκλογές, δίνουν ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν προχωρούν γενικά εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.