ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τον Αύγουστο

Περιζήτητο το εμφιαλωμένο νερό από τα Άγραφα, κατακτά 4 ηπείρους - Κεντρική Εικόνα

Σημαντική μείωση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 4,921 δισ. ευρώ έναντι 5,539 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την εξέλιξη των πληρωμών και την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Από τα στοιχεία προκύπτει, ότι ήδη από τον Αύγουστο, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονταν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 1,7 δισ. ευρώ που αφορά τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαν διατεθεί πιστώσεις προς τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, ύψους 1,849 δισ. ευρώ, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και από αυτά είχαν καταβληθεί στους ιδιώτες 1,355 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Θεσμούς, είναι ως και τον Σεπτέμβριο η καταβολή του 80% των 1,8 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί για τον σκοπό αυτό, βάσει της συμφωνίας κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα οριστικά στοιχεία για τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου πρόκειται να οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί από το Euroworking group η υποδόση των 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα 1,341 δισ. ευρώ, έναντι 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.