ΕΛΛAΔΑ

Διαιτητική απόφαση μείωσε 22,5% τους μισθούς εργαζομένων στον επισιτισμό

Οι... πρωτοπόροι της παραβατικότητας: «Ταρίφα» 1.500 ευρώ ανά έλεγχο του ΣΕΠΕ στον κλάδο επισιτισμού! - Κεντρική Εικόνα

Περικοπή μηνιαίων αποδοχών κατά 22,5%, αλλά και μείωση στις τριετίες, περιλαμβάνουν δύο διαιτητικές αποφάσεις που αφορούν τους κλάδους του επισιτισμού και των ζαχαρωδών προϊόντων.

Πρόκειται για αποφάσεις που εξέδωσε η αρμόδια πενταμελής επιτροπή του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και η οποία αφορά περίπου 30 χιλ. εργαζόμενους.

Πρόκειται ουσιαστικά για το αποτέλεσμα της προσφυγής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) από το 2014. Όμως το τελικό αποτέλεσμα γύρισε μπούμερανγκ στους εργαζόμενους του κλάδου, που πλέον θα λαμβάνουν ακόμα πιο περιορισμένες αποδοχές. 

Η προσφυγή πραγματοποιήθηκε επειδή προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έδινε το δικαίωμα της μονομερούς υποβολής σχετικής αίτησης προς τον ΟΜΕΔ.

Η απόφαση της πενταμελούς επιτροπής του Οργανισμού, είναι χειρότερη από την αρχική που είχε εκδοθεί από τριμελή επιτροπή και η οποία προέβλεπε μείωση αποδοχών κατά 20% στον επισιτισμό. Ας σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση των εργοδοτών ήθελε μείωση 28%...

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Απρίλιο του 2015 το ποσοστό των πλήρως απασχολούμενων στον κλάδο του επισιτισμού είχε υποχωρήσει στο 41,8%, από 57,7% που ήταν τον Ιανουάριο του 2012. Σε ό,τι αφορά την ανάλογη απόφαση που ελήφθη για τον κλάδο των εταιριών στα ζαχαρώδη προϊόντα, προβλέπεται οι τριετίες να μειωθούν από δέκα, που είναι σήμερα, σε έξι. Η απόφαση αφορά όσους εργάζονται σε εργαστήρια ζαχαρωδών και ανοίγει τον δρόμο για περικοπές αποδοχών σε όσους δουλεύουν σε αυτά και έχουν πάνω από έξι τριετίες.