ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Επιστρέφει το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα, δηλώνει ο Ματίας Χόφμαν

Επιστρέφει το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα, δηλώνει ο Ματίας Χόφμαν  - Κεντρική Εικόνα

Περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις ενδέχεται να "κατηφορίσουν" το 2017 προς την Ελλάδα για εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες, ιδίως στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης τροφίμων, των τεχνολογιών πληροφορικής & επικοινωνιών και των υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική, οικονομική και φορολογική σταθερότητα στη χώρα, αλλά και ότι θα εκλείψουν συγκεκριμένα αντικίνητρα. 'Ηδη, ιδίως στο δεύτερο μισό του 2016, οι Γερμανοί επιχειρηματίες- που έρχονται σε επαφή με το Παράρτημα Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να διερευνήσουν το έδαφος για συνεργασίες- έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με την περίοδο που το δίλημμα του δημοψηφίσματος, τα capital controls και ο φόβος του Grexit είχαν σχεδόν μηδενίσει τις σχετικές "κρούσεις". Τα παραπάνω επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ματίας Χόφμαν (Matthias Hoffmann), Διευθυντής του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον από γερμανικές επιχειρήσεις για την ελληνική αγορά, αλλά και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν, ώστε αυτό να μετουσιωθεί σε συνεργασίες επί του πρακτέου, ο κ. Χόφμαν απαντά: "Υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε στο επίπεδο των επενδύσεων, π.χ., είναι να επαναληφθεί ό,τι έγινε με τα φωτοβολταϊκά, στα οποία υπήρξαν επιβαρύνσεις εκ των υστέρων. Το κράτος πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις του έναντι των επενδυτών, εφαρμόζοντας και όχι τροποποιώντας, κατά το δοκούν, τους νόμους. Επίσης, η βελτίωση του εθνικού θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα λειτουργούσαν θετικά, όπως και η πολιτική και φορολογική σταθερότητα".

Οι τομείς που συγκεντρώνουν το ισχυρότερο ενδιαφέρον ...σε αναμονή

Σε ποιους τομείς εντοπίζεται το ισχυρότερο γερμανικό ενδιαφέρον; "Σε τομείς όπως, ο τουρισμός, η μεταποίηση τροφίμων και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υπάρχει ενδιαφέρον που θα μπορούσε άμεσα να γίνει πράξη, αρχικά μέσα από μικρές επενδύσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν ν' αναπτυχθούν, αλλά και με ελληνογερμανικά joint-ventures. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις για ενεργειακή εξοικονόμηση στα ξενοδοχεία, μπορούν να αποσβεστούν σε δύο με τέσσερα χρόνια. Ενδιαφέρον γενικά υπάρχει, αρκεί να εξασφαλιστεί ένα καλό κλίμα για τις ξένες επενδύσεις και τους επενδυτές. Μέχρι αυτό να συμβεί, θεωρώ ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες θα περιμένουν", εξηγεί ο κ. Χόφμαν.

"Ηταν δύσκολο να κάνουμε μάρκετινγκ στη Γερμανία με το Grexit ακόμη στο τραπέζι"

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει θέσει σε λειτουργία και την πλατφόρμα www.pro-greece.com, η οποία βοηθά στην αντιστοίχιση της προσφοράς και ζήτησης εμπορικών εταίρων μεταξύ επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας. Πώς εξελίσσεται αυτό το εγχείρημα; "Υπάρχει κινητικότητα τελευταία. Η προσφορά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ασφαλώς το πρώτο τμήμα της πλατφόρμας που αναπτύσσεται και εκεί είχαμε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που προσέφεραν τα προϊόντα τους. Από τη γερμανική πλευρά αντίθετα, είχαμε προσωρινά ένα διάλειμμα τον τελευταίο χρόνο. Ήταν δύσκολο να κάνουμε μάρκετινγκ στη Γερμανία με το Grexit ακόμη στο τραπέζι. Τελευταία, όμως, το ενδιαφέρον επιστρέφει. Στο πλαίσιο αποστολής που έγινε με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 30/9, όπου έγιναν συναντήσεις με γερμανικούς επιχειρηματικούς συνδέσμους, όπως το Σύνδεσμο των Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), είδαμε ενδιαφέρον. Και το 2017, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε την πλατφόρμα ProGreece και με γερμανικές επιχειρήσεις", σημειώνει ο κ. Χόφμαν (σ.σ. στην πλατφόρμα αυτή, που ιδρύθηκε το 2013, μετείχαν τον Μάιο του 2016 περίπου 1000 επιχειρήσεις*).

Πιο έντονο ενδιαφέρον τον τελευταίο χρόνο

Άλλωστε, στη διάρκεια του τελευταίου έτους πυκνώνουν και οι κρούσεις που δέχεται το Επιμελητήριο από γερμανικές επιχειρήσεις για την αναζήτηση συνεργασιών, όχι μόνο στους τομείς που προαναφέρθηκαν, αλλά και στις υπηρεσίες (π.χ. αρχιτεκτονικών γραφείων), δεδομένου ιδίως ότι στη Β. Ελλάδα υπάρχει σημαντικός αριθμός εξειδικευμένων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σπουδάσει στη Γερμανία και μιλούν τη "γλώσσα της χώρας", κυριολεκτικά και μεταφορικά.

«Το ενδιαφέρον είναι συνολικά πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με ό,τι ήταν την εποχή του δημοψηφίσματος και του φόβου για Grexit. Η παράμετρος "ψυχολογία", άλλωστε, σε όλα αυτά είναι πάντα πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι το 2017 και υπό τις προϋποθέσεις που ήδη αναφέρθηκαν, θα δούμε θετικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο», επισήμανε ο κ. Χόφμαν.

Πάνω από 100 B2B συναντήσεις

Η συζήτησή με τον κ. Χόφμαν έγινε με την ευκαιρία ημερίδας, που διοργανώνει σήμερα το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στον τομέα του Τουρισμού της Ελλάδας". Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι επτά συμμετέχουσες γερμανικές επιχειρήσεις (GeoClimaDesign AG, PBW, Spenso GmbH, Steinel Vertrieb GmbH, Ship & Industrie Service UG, Terra Tec-Geotermie GmbH και ΜELA Industrieprodukte GmbH), θα πραγματοποιήσουν πάνω από 100 διεπιχειρησιακές (Β2B) συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες.

Από αυτές τις συναντήσεις, οι μισές θα γίνουν στο χώρο της εκδήλωσης και οι άλλες μισές στις εγκαταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε οι ξένοι επιχειρηματίες να έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το επίπεδο των υποψήφιων εταίρων τους επί ελληνικού εδάφους. «Οι επιτόπου επισκέψεις είναι πολύ σημαντικές. Κατά καιρούς έχω ακούσει εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων, που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις μιας ελληνικής να λένε: "Ω, αυτό μοιάζει σαν να βρίσκεται στο εσωτερικό μιας γερμανικής εταιρείας σε μια γερμανική πόλη. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Να μπορούν να δουν με τα μάτια τους ότι εδώ στην Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέτοιες εταιρείες»,  καταλήγει ο κ. Χόφμαν. Οι συναντήσεις είναι προσεκτικά σχεδιασμένες, ώστε να γίνουν στοχευμένες επαφές, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά περίπου 20 ελληνικές επιχειρήσεις.