ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές η λιτότητα θα συνεχιστεί, εκτιμά ο Δ. Μάρδας

Η σημασία της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ανάκαμψη και ανάπτυξη οποιασδήποτε οικονομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο ανοικτής συζήτησης υπό τον τίτλο, «Υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη: η περιφερειακή εμπειρία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο διοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.
«Εάν δεν προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, η λιτότητα θα συνεχιστεί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής αποτέλεσε «το πρώτο βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται η χώρα από εταίρους αλλά και το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Το δεύτερο βήμα είναι η μάχη κατά της διαφθοράς, την οποία δίνει η κυβέρνηση, πρόσθεσε.
Ο κ.Μάρδας προέβλεψε επιστροφή σε τροχιά ανάκαμψης ακόμη και από το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς, ήδη, προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορούσε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη της λαθρεμπορίας επί καπνικών προϊόντων και καυσίμων, καθώς και σειρά άλλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γεωργίας, David Lezhava, αναφέρθηκε στο ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθήθηκε και συνεχίζει να προωθείται στη χώρα του, το οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε ως «επαναστατικό».
Κύριο συστατικό στοιχείο αυτού του προγράμματος υπήρξε η μάχη κατά της διαφθοράς, υπογράμμισε ο κ. Lezhava, παραθέτοντας ως παράδειγμα την απόλυση ενός ολόκληρου τμήματος της αστυνομίας και συγκεκριμένα της Τροχαίας και την εκ βάθρων ανασύστασή του στη συνέχεια. «Μείναμε για περίπου δύο εβδομάδες χωρίς Τροχαία», είπε ο κ. Lezhava, αλλά τόνισε πως αυτό ήταν το τίμημα για την απαλλαγή μας από τη συγκεκριμένη εστία διαφθοράς και τα φαινόμενα δωροδοκιών που τη χαρακτήριζαν.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Rolf Strauch, μέλος της διοικούσας Επιτροπής, επί Οικονομικών, Στρατηγικής Πολιτικής και Τραπεζικού τομέα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υποστήριξε ότι η ανάπτυξη που καταγραφόταν πριν την κρίση είχε σαθρά θεμέλια, καθώς χαρακτηριζόταν από υψηλή αύξηση του μισθολογικού κόστους, υψηλή πιστωτική επέκταση και υψηλό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Prognosis» της Ρουμανίας, Ion Ghizdeanu, τόνισε, από την πλευρά του, τις παρεμβάσεις που υπήρξαν για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα του, μέσω παρεμβάσεων στην φορολογία, όπως η θέσπιση αφορολόγητου κερδών σε περίπτωση επανεπένδυσής τους αλλά και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο κ. Nickolas Jennett, διευθυντής της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, (EIB), στην παρέμβασή του, τόνισε τις ευρείες επιπτώσεις που είχε αρχικά η πιστωτική και στη συνέχεια η κρίση χρέους για την Ευρώπη, επισημαίνοντας την κρίση επενδύσεων που παρατηρείται, παρά την πρωτοφανή ρευστότητα και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα στην Ευρώπη. Όπως είπε, υπάρχει απροθυμία ανάληψης ρίσκου και αυτήν την κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει το «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη», του οποίου η ΕΙΒ είναι μέλος και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια άνω των 100 δισ. ευρώ για σειρά ευρωπαϊκών κρατών και έχουν δοθεί εγγυήσεις για ακόμη 16 δισ. ευρώ.