ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο κρίσιμος Οκτώβρης για το μέλλον της Forthnet

Το ηχηρό «διαζύγιο» της Forthnet  που ξάφνιασε την αγορά - Κεντρική Εικόνα

Ταχύτατες θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες γύρω από την Forthnet, έπειτα από την ολοκλήρωση της έκδοσης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους έως 99 εκατ.ευρώ.

Στόχος της εταιρείας μέσω της έκδοσης υπέρ των παλαιών μετόχων, ήταν να συγκεντρώσει ένα ποσό έως 99 εκατ.ευρώ (και κατ΄ελάχιστον 70 εκατ.ευρώ), ως μέρος της συμφωνίας με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η συμφωνία προβλέπει τη μερική αποπληρωμή των υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων της Forthnet (συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ), με τις υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις (255 εκατ. ευρώ) να αναδιαρθρώνονται με νέα ομολογιακά δάνεια, οκταετούς διάρκειας.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, την Παρασκευή η Go, ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Μάλτας που κατέχει το 22,63% της Forthnet, γνωστοποίησε πως δεν άσκησε τα δικαιώματά του και δεν συμμετείχε στο ΜΟΔ της εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλοι βασικοί μέτοχοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του ΜΟΔ, κάτι που σημαίνει αυτόματα πως θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Επίσημες ανακοινώνεις αναμένονται σήμερα Τρίτη.

Μέτοχοι στην εταιρεία είναι η Wind Hellas (33%), η Vodafone Ελλάδος (6,50%), η Tunisie Telecom (Τ.Τ), η οποία έπειτα από την εξαγορά της μαλτέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Go (πρώην θυγατρική της ΕΙΤ) κατέχει έμμεσα ποσοστό 22,63% της Forthnet και η Massar Investments, επενδυτικό όχημα του Άραβα δισεκατομμυριούχου Αμπντουλ Αζίζ αλ Γκουρχέρ, που πλέον κατέχει το 20,63% της Forthnet.

Επί της ουσίας, όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό κάλυψης του ΜΟΔ. Εάν καλυφθεί το ελάχιστο αναγκαίο ποσό (70 εκατ. ευρώ) μέσω του ΜΟΔ και ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση, η διοίκηση θα επιδιώξει την κάλυψη οποιασδήποτε διαφοράς προκύψει με περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών, τη σύναψη νέου βραχυχρόνιου δανεισμού και, τέλος, την άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους ή/και τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Εάν, όμως, το ΜΟΔ καλυφθεί μερικώς αλλά δεν αντληθεί το ελάχιστο αναγκαίο ποσό, στο ενημερωτικό αναφέρεται πως η διοίκηση θα επιδιώξει αρχικά τη μείωση του ελάχιστου αναγκαίου ποσού και την επαναδιαπραγμάτευση των βασικών όρων της αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεων ύψους 325 εκατ. ευρώ. Εάν πάλι η έκδοση ματαιωθεί και δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της μείωσης του και της επαναδιαπραγμάτευσης των βασικών όρων της αναχρηματοδότησης, το “μπαλάκι” πάλι πηγαίνει στη διοίκηση η οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τα δεδομένα που δημιουργεί η αδυναμία ή απροθυμία συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί το σενάριο ενός τρίτου ενδιαφερόμενου, fund εν προκειμένω, με το οποίο η διοίκηση της Forthnet θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται. Παράλληλα, θα επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και να αναζητηθούν λύσεις για τις άνω των 300 εκατ.ευρώ υποχρεώσεις της Forthnet. Στις συζητήσεις αυτές, δε, εκτιμάται πως μπορεί να ενεργοποιηθεί μια νέα πρόταση από τις Wind και Vodafone για την απόκτηση του ελέγχου και της πλειοψηφίας στη Forthnet, συνοδευόμενη από «κούρεμα» των υποχρεώσεων, σενάριο το οποίο πάντως απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνο από πλευράς όλων των εμπλεκομένων πλευρών.