ΕΛΛAΔΑ

AiDlink μία καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμΕΑ

AiDlink μία καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμΕΑ - Κεντρική Εικόνα

Το «AiDlink», μία καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να βοηθήσει, ουσιαστικά, τα ΑμΕΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ομάδα του «AiDlinK», η οποία αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge», του Junior Achievement Europe, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου στο Βουκουρέστι.

«Το "ΑiDlink" λειτουργεί ως ψηφιακός ενδιάμεσος, που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα ΑμΕΑ και τους φορείς που μπορούν να τα βοηθήσουν, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν», σημείωσε η κ. Τσάκωνα.

«Για παράδειγμα, εμείς βοηθάμε άμεσα τη Μαρία που έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει μπάνιο μόνη της, χωρίς τη βοήθεια της μητέρας της. Η Μαρία απευθύνει έκκληση στην ιστοσελίδα μας, με τα στοιχεία της, είδος αναπηρίας, διεύθυνση, τηλέφωνο, και περιγράφει αναλυτικά ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί βλέπουν αμέσως το αίτημα και επικοινωνούν με τη Μαρία για να την εξυπηρετήσουν, βρίσκοντας μία αποτελεσματική λύση στο καθημερινό πρόβλημά της, και από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις, εφόσον είναι αναγκαίο, χρηματοδοτούν αυτήν την έκκληση, ώστε να δημιουργηθεί, για παράδειγμα, ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει τη Μαρία να αυτοσυντηρείται μόνη της και να νιώθει ανεξάρτητη» συμπλήρωσε.

Τη δεύτερη θέση και το έπαθλο των 2.000 ευρώ κατέκτησε η ομάδα «Life Button» από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την καινοτόμα εφαρμογή τους, που αξιοποιεί την τεχνολογία των smartphones και smartwatch για άμεση ειδοποίηση και διάσωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το τρίτο βραβείο και το έπαθλο των 1.000 ευρώ απονεμήθηκε στις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, που δημιούργησαν το «OpticFit», μία διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ψηφιακό δοκιμαστήριο γυαλιών οράσεως και ηλίου, συνδέοντας, παράλληλα, τα καταστήματα οπτικών με τους καταναλωτές.