ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρες» προβλέψεις για νέο τσουνάμι με 18.000 λουκέτα το επόμενο εξάμηνο

Ανυπολόγιστες συνέπειες στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας και η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της φοροκαταιγίδας και των μειωμένων εισοδημάτων.
Όπως προκύπτει και από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις, μικρού και μεσαίου μεγέθους, θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 33.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ, πλέον για πολλές επιχειρήσεις και δη μικρομεσαίες το ζητούμενο δεν είναι η ανάπτυξη τους, άλλα η όσο το δυνατό πιο ανώδυνη διάλυση και εκκαθάριση.
Η απαισιοδοξία στην αγορά για την πορεία των πραγμάτων αποτυπώνεται στο ότι, σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 μικρομεσαίους επιχειρηματίες αναμένουν επιδείνωση της κατάσταση και μόλις το 8,5% βελτίωση. Ήδη τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας, ενώ το 28% των επιχειρήσεων έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, το 28,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας.
Οφειλές
Την ίδια στιγμή, το βάρος των οφειλών αποδεικνύεται δυσβάστακτο. Συνολικά, 1 στις 3 επιχειρήσεις οφείλει δάνεια στις τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 12,6% έχει ήδη χάσει τη ρύθμιση στην εφορία (περίπου 16.000), ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. Περίπου 45.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση/ ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έχει το 11,6%, δηλαδή περίπου 70.000 μικρές επιχειρήσεις. Το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (28,3%), ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των κλάδων (επιστήμονες, βιοτέχνες, έμποροι, υπηρεσίες κα) έχουν χρέη προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αρνητικό το ισοζύγιο
Παράλληλα, στην αγορά δείχνει να παγιώνεται η τάση κλεισίματος επιχειρήσεων, δίχως αυτές να αντικαθίστανται από νέες ιδρύσεις. Τα νούμερα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για τις διαγραφές – ιδρύσεις επιχειρήσεων δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου ιδρύθηκαν 21.650 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών (σ.σ. οι περισσότερες εξ αυτών ήταν ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες και επιχειρήσεις του 1 ευρώ) και διεγράφησαν από το ΓΕΜΗ 24.740, με τις περισσότερες που έπαυσαν τη λειτουργία τους να είναι Ομόρρυθμες και Ατομικές Επιχειρήσεις.
Το ανησυχητικό στοιχείο από τα δεδομένα του ΓΕΜΗ, δεν είναι μόνο ότι διεγράφησαν περισσότερες από 24.400 επιχειρήσεις, δηλαδή καθημερινά έκλειναν περισσότερες από 78 εταιρείες, αλλά ότι το ισοζύγιο μεταξύ ιδρύσεων και διαγραφών επιχειρήσεων παραμένει αρνητικό. Δηλαδή έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ότι ξεκίνησαν τη λειτουργία τους.
Εξίσου ανησυχητικό είναι πως το επόμενο διάστημα, παράγοντες της αγοράς αναμένουν κορύφωση του φαινομένου της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας ή της παράκαμψης της ελληνικής φορολογικής διοίκησης μέσα από επιχειρηματικά σχήματα με έδρα στο εξωτερικό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης της ΕΤΕ για τις ΜμΕ, όπου το 24% δηλώνει πιθανή μια μεταφορά έδρας στο εξωτερικό.