ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας για αποκρατικοποιήσεις: Κάποιοι υπουργοί δεν είναι «δραστήριοι»

Στουρνάρας: Σε ΔΟΛ και Πήγασο τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια των ΜΜΕ (LIVE η κατάθεση) - Κεντρική Εικόνα

Οι δανειστές πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, δηλώνει ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ παράλληλα θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές «είναι ακόμη κάτι μακρινό».

Τους δανειστές να εκπληρώσουν την υπόσχεση που έδωσαν στην Ελλάδα το 2012 και να προχωρήσουν σε μία ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, κάλεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας «πρόκειται για μία δίκαιη κίνηση, με δεδομένη τη τεράστια αναδιάρθρωση που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην οικονομία της. Κανείς δεν ζητά διαγραφή του χρέους. Μπορεί να γίνει μία ήπια αναδιάρθρωση, στην οποία θα περιλαμβάνεται επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μία ήπια μείωση των επιτοκίων».

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο διοικητής της ΤτΕ, υποστήριξε ότι θα είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και των πιστωτών να υπάρξει χαλάρωσή τους. 

«Ο στόχος για πρωτογενές στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι πολύ φιλόδοξος, αν και μπορεί να επιτευχθεί. Όμως μία μικρή μείωση του θα ήταν υποστηρικτική της ανάπτυξης», τόνισε προσθέτοντας ότι το «τρέχον πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά φορολογικά βάρη».

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται, πλέον, περισσότερο πρόθυμη να τις εφαρμόσει, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που δεν είναι και τόσο «δραστήριοι».

Δίχως να αναφέρει ξεκάθαρα ποιον ή ποιους υπουργούς εννοεί, τόνισε ότι «θα ήθελα να δω ορισμένους υπουργούς να είναι περισσότεροι πιστοί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην ανάπτυξη της γης, της γης η οποία ανήκει στο κράτος και μάλιστα μέσω ενός κατάλληλου, νέου νομοθετικού πλαισίου. Αυτό θα αποτελούσε έναν καταλύτη που θα οδηγούσε υψηλότερα τον ρυθμό ανάπτυξης».

Τέλος, για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές ανέφερε ότι είναι ακόμη κάτι μακρινό. Η χώρα, πρόσθεσε, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει μία ακόμη αξιολόγηση και να προχωρήσει σε μία ή δύο ιδιωτικοποιήσεις, πριν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.