ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής σε Ευρώπη και Χ.Α.

Στάση αναμονής σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με συνεχείς εναλλαγές προσήμων κινούνται οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, πλην του βρετανικού FTSE100, που σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα του 1% και δείχνει να επανέρχεται δριμύτερος υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7000 μονάδων, ενώ στην εν εξελίξει συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, σαν κυριότερα χαρακτηριστικά δείχνουν ο επιτόπιος βηματισμός του γενικού δείκτη, ο, ως συνήθως, χαμηλός τζίρος και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους τίτλους υψηλής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις και μετά βίας φθάνει τα 9,5 εκατ. από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ το εύρος κίνησης του δείκτη εξαντλείται μεταξύ 575,35 (+0,20%) και 571,82 (-0,42%) μονάδων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύνολο των ενεργών παικτών περιμένει τα νέα από την Ουάσιγκτον όπου ξεκινά η ετήσια Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας και όπου όλες οι δηλώσεις που έχουν προηγηθεί δείχνουν ότι παραμένει η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών, όσον αφορά το ελληνικό χρέος και την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με την παραπάνω εκκρεμότητα ανοιχτή, φυσικό είναι να λείπουν οι πρωτοβουλίες από τα ενεργά χαρτοφυλάκια, που περιμένουν τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου, για να επανεξετάσουν από Δευτέρα τις κινήσεις τους.

Ελάχιστες είναι οι πρωτοβουλίες στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζει το +3,61% για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολουθούν Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να "ταλαιπωρούνται" πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τίτλους με αρνητικό πρόσημο, αίσθηση δημιουργεί το -2,2% της 3Ε.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σταθεροί οι πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών, όπως Ιντρακόμ (+8,03%), Αστήρ (+1,75%), Intralot (+4,65%), ενώ σχετική κινητικότητα σημειώνεται και στον Νηρέα (+2,76%).

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι να μην απειληθούν οι 569 μονάδες και ει δυνατόν, ο δείκτης να κλείσει υψηλότερα των 575,5 μονάδων.