ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Την τριακοστή της ημέρα διανύει η απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων

Βραζιλία: Την τριακοστή της ημέρα διανύει η απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων - Κεντρική Εικόνα

Η απεργία των τραπεζικών στη Βραζιλία, που διεκδικούν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμιστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός, εισήλθε σήμερα στην τριακοστή της ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί την πιο μακρά κινητοποίηση στον τομέα από το 2004, ενώ ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμενόταν να διεξαχθεί το βράδυ.

«Σήμερα έχουμε έναν νέο γύρο (συλλογικών) διαπραγματεύσεων στις 17:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο Σάου Πάουλου. Θα δούμε την πρόταση που θα μας γίνει από μέρους (σ.σ. των διοικήσεων) των τραπεζών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοντρίγκο Ζεβζικόβας, εκπρόσωπος των συνδικάτων των εργαζομένων του τομέα (Contraf-CUT).

«Οι εκπρόσωποι των τραπεζών (του συνδέσμου FENABAN) μας προτείνει αυξήσεις 7% και ένα πριμ 900 ευρώ, αλλά εμείς διεκδικούμε 15%-10% για να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω του πληθωρισμού και 5% πραγματική αύξηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περίπου 13.000 τραπεζικά υποκαταστήματα στη Βραζιλία έχουν παραλύσει, δηλαδή πάνω από τα μισά, ανέφερε η Contraf σήμερα.

Αυτή η απεργία είναι η πιο μακρά από το 2004, ενώ το 2013, μια απεργιακή κινητοποίηση με παρόμοια αιτήματα είχε διαρκέσει 24 ημέρες.

Η επ’ αόριστον απεργιακή κινητοποίηση αυτή, η οποία πλήττει τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες τράπεζες, κηρύχθηκε έπειτα από πέντε κύκλους συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίοι υπήρξαν άκαρποι.