ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τον Αύγουστο

Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τον Αύγουστο - Κεντρική Εικόνα

Μείωση σημείωσαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και διαμορφώθηκαν στα 4,921 δισ. ευρώ από 5,539 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία δείχνουν ότι η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,341 δισ. ευρώ έναντι 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε τον Αύγουστο στα 2,849 δισ. ευρώ έναντι 3,028 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων μειώθηκαν στα 907 εκατ. ευρώ έναντι 1,119 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

Ενδεικτικά για την πολιτική εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών, είναι τα στοιχεία που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αυτά, έως το τέλος Αυγούστου είχαν μεταφερθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων κα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ύψους 1,85 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ διατέθηκε και ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών.