ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι επιδόσεις του υπερπολυτελούς Αmanzoe στο Πόρτο Χέλι και η σημαντική «ένεση» ρευστότητας για τον «Dolphin»

Κι όμως: Υπάρχει στην Ελλάδα ξενοδοχείο που χρεώνει 25.000 τη βραδιά - Κεντρική Εικόνα

Κεφάλαια της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ έχει λαμβάνειν η Dolphin από την πώληση της συμμετοχής του 49,75% στην κυπριακή Aristo, κίνηση η οποία αποτελεί σημαντική ''ένεση'' ρευστότητας για τον όμιλο στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της στρατηγικής του και την επικέντρωση των δραστηριοτήτων του στα βασικά έργα στο Πόρτο Χέλι, την Κέα, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Παναμά.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, ο όμιλος προχώρησε προ ημερών σε δεσμευτική συμφωνία με την οικογένεια Αριστοδήμου για την πώληση του 49,75% της κυπριακής εταιρείας, με το τίμημα να είναι μεν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την αξία όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στα βιβλία της εταιρείας στο τέλος του 2015 (189 εκατ. ευρώ), ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση της Dolphin, «το τίμημα της συναλλαγής αντανακλά την αξία της συμμετοχής της, μετά την αφαίρεση των υποχρεώσεων της Aristo, τις λειτουργικές ζημιές, τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων», ενώ δεν είχε ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η Aristo δεν είχε στα άμεσα πλάνα της τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, που θα έδινε πιο γρήγορα αποδόσεις στην Dolphin. Σημειώνεται εδώ ότι η συμμετοχή στην Αristo εντασσόταν στις μη κύριες, προς πώληση δραστηριότητες της Dolphin, όπως άλλωστε και το ξενοδοχείο Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι, το μικτό τουριστικό project στην Κρήτη κ.α...

Σε ό,τι αφορά τις βασικές δραστηριότητες της εισηγμένης στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, η πληρότητα του υπερπολυτελούς Amanzoe στο Πόρτο Χέλι άγγιξε φέτος το 61,4% με μία μέση τιμή 1.122 ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση σε σχέση με το 2015, οπότε τα αντίστοιχα νούμερα ήταν στο 56,5% και στα 1.116 ευρώ. Η ενοικίαση βίλας στο συγκρότημα του Αmanzoe κυμάνθηκε σε τιμές από 4.800 ευρώ έως τα 25.000 ευρώ την ημέρα αποφέροντας έσοδα κατά 39% περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Στο έτερο ξενοδοχείο όπου διατηρεί συμμετοχή (25%) o όμιλος της Dolphin στο Πόρτο Χέλι, το Nikki Beach, η πληρότητα έφθασε το 55% έναντι του 48% του προηγούμενου έτους με αύξηση και στη μέση τιμή δωματίου (ADR), στα 250 ευρώ από 183 ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Εξελίξεις υπάρχουν και για το μικτό τουριστικό project στην Κέα, για το οποίο η διοίκηση της Dolphin πραγματοποιεί συζητήσεις με διεθνή ''παίκτη'' επενδυτή στον τομέα του real estate και του τουρισμού για τη δημιουργία joint venture, με συμμετοχή 50% στο έργο.

Για το τουριστικό έργο στην Κρήτη, στην περιοχή της Σητείας (η Dolphin είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για την πώληση του 78% για 17,2 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2016), δεδομένου ότι δεν καταβλήθηκε η προκαταβολή από τον αγοραστή, ο όμιλος προχωρά σε συζητήσεις με έτερους υποψηφίους αγοραστές.

Πηγή: newmoney.gr