ΕΛΛAΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Διακομιδές ασθενών με μουλάρια, άλογα και μπουλντόζες

ΠΟΕΔΗΝ: Διακομιδές ασθενών με μουλάρια, άλογα και μπουλντόζες - Κεντρική Εικόνα

Μια τραγική κατάσταση στον τομέα των διακομιδών ασθενών και τη λειτουργία του ΕΚΑΒ περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ «οι διακομιδές στην Περιφέρεια εξαιτίας των σαράβαλων, ακινητοποιημένων λόγω βλαβών ασθενοφόρων και ελλείψεων πληρωμάτων ασθενοφόρων, γίνονται με μουλάρια, άλογα, αγροτικά οχήματα, ιδιωτικά οχήματα και εσχάτως με μπουλντόζες. Καθυστερούν οι διακομιδές με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών».

«Το ΕΚΑΒ στην Αττική δίνει στην κίνηση 55-60 ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και 28-30 την νύχτα. Τα ασθενοφόρα είναι σαράβαλα καθότι έχουν διανύσει το κάθε ένα 900.000 χιλιόμετρα. Στο νομό Αττικής αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διεθνή πρότυπα) αντιστοιχεί 1 ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους. Στην περιφέρεια η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Το χειμώνα με την κακοκαιρία μόνο ο θεός μπορεί να βοηθήσει» προσθέτει.

Μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «Οι υπουργοί Υγείας δεν μπορούν να μοιράσουν «δύο γαϊδουριών άχυρα». Το «τρίο της συμφοράς» της δημόσιας υγείας (Τσίπρας, Ξανθός, Πολάκης) εγκαινιάζει νέα ασθενοφόρα με «ταρατατζούμ» προκειμένου να γίνουν αντιληπτά σε όλους τους κατοίκους (Κοζάνη, Ιωάννινα). Όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας χορεύουν τα ποντίκια (στο κτίριο αχούρι της Κοζάνης) και τα ασθενοφόρα μένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και ελλείψεων Πληρωμάτων Ασθενοφόρων».

Η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με τα ασθενοφόρα ενώ παραθέτει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε χωριό της Ευρυτανίας: 

«Μέσα Σεπτέμβρη 2016 από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας. Γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθη στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στον κουβά μπουλντόζας (κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι) και μετά από οδύσσεια 10 ωρών έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου. Τόσο σύγχρονα. Τόσο γρήγορα».