ΕΛΛAΔΑ

Εντός Οκτωβρίου 10.000 voucher για τους παιδικούς σταθμούς

Εντός Οκτωβρίου 10.000 voucher για τους παιδικούς σταθμούς - Κεντρική Εικόνα

Δεν επαληθεύτηκαν οι καταστροφολογικές προβλέψεις για το ναυάγιο του νέου σχεδιασμού σχετικά με την απορρόφηση των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι τη φετινή χρονιά 2016-2017 εφαρμόστηκαν αλλαγές και παρεσχέθη στους γονείς το λεγόμενο voucher, μία αξία τοποθέτησης, με βάση το οποίο ο γονέας αναζητά και επιλέγει παιδικό σταθμό για το παιδί του. Ταυτόχρονα, δόθηκε προτεραιότητα με μοριοδότηση για τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία.

Επίσης, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι δικαιούχοι που πήραν στην πρώτη φάση voucher ήταν 84.800 παιδιά. Πέρυσι πήραν 81.720 παιδιά. Εκτός έμειναν 36.000 παιδιά στην πρώτη φάση. «Υπάρχει, ωστόσο, ένας αριθμός περίπου 10.000 voucher, τα οποία εξαιτίας της σχέσης γονιού, παιδιού δηλαδή, τόπου, επιθυμίας κ.λπ. και διατιθέμενων δομών, δεν έχουν διατεθεί. Αυτά περισσεύουν και είναι στη διάθεση των γονιών», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα, γίνεται μία δεύτερη κατανομή, λόγω κενών θέσεων που υπάρχουν σε διάφορες δομές. Έχει ζητηθεί από τον δικαιούχο αυτής της ρύθμισης, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανασυγκρότησης, ΕΕΤΑΑ, να κάνουν αίτηση γονείς, οι οποίοι δεν έχουν πάρει στην πρώτη φάση voucher, προσκομίζοντας και μία βεβαίωση από παιδικό σταθμό ή βρεφικό σταθμό ή ΚΔΑΠ κ.λπ. ότι δεσμεύτηκε θέση γι αυτούς, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος ενημέρωσε ότι ήδη έχουν υποβληθεί 13.000 αιτήσεις. Η ανακοίνωση, δε, της λίστας, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση της ΕΕΤΑΑ, θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο κ. Συντυχάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκλείει χιλιάδες παιδιά και βρέφη από τους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς, καθώς επίσης και από τα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.

«Σας είχαμε πει ότι αυτές οι αλλαγές που κάνατε θα αποκλείσουν και πάλι χιλιάδες παιδιά και ότι με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά πριμοδοτείτε τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», σημείωσε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι με το νέο σύστημα των voucher, «επικρατεί ένα απίστευτο μπάχαλο», το οποίο τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπαλώσει», διοχετεύοντας non-paper που αναφέρουν ότι φέτος θα ενταχθούν 90.000 στους παιδικούς σταθμούς. «Τα στοιχεία λένε, όμως, ότι σε ένα σύνολο 132.859 αιτήσεων, δώσατε 84.800 voucher. Αποκλείσατε, δηλαδή, 48.000 παιδιά. Δεν είναι 36.769, όπως εσείς ή διάφορα δημοσιεύματα παρουσιάζουν, αλλά είναι και τα 15.000 παιδιά που έμειναν με το κουπόνι στο χέρι, δεν βρήκαν δηλαδή πουθενά θέση», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.