ΔΙΕΘΝΗ

WSJ: Δεν επιβεβαιώνεται η αισιοδοξία της Αθήνας για την ανάπτυξη

WSJ: Δεν επιβεβαιώνεται η αισιοδοξία της Αθήνας για την ανάπτυξη - Κεντρική Εικόνα

Υπάρχει κίνδυνος να διαψευστούν οι προβλέψεις  κυβέρνησης - δανειστών για επιστροφή στην ανάπτυξη, από την οικονομική πραγματικότητα, υποστηρίζει άρθρο της WSJ.

Μπορεί η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές να προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέλος του 2016 και έπειτα και η επίσημη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 να βρίσκεται στο 2,7%, ωστόσο αναλυτές «βλέπουν» ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 0,6%.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το 2016 η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη. Ανησυχία προκαλούν οι εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, υπό το βάρος των κεφαλαιακών ελέγχων, των φόρων και της έλλειψης πιστώσεων.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής στην εταιρεία Grecian Magnesite, δήλωσε στη WSJ ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια ανάκαμψη αν δεν δούμε ορισμένες θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις για την δημιουργία ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Από το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, επιμένουν πως η οικονομία ετοιμάζεται να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Είμαστε σε ένα σημείο καμπής στο οποίο μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αφήνουμε την ύφεση πίσω μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης την Κυριακή, σημειώνει η WSJ.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η οικονομία θα λάβει ώθηση από επενδύσεις στο τέλος του έτους, όταν οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέος και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν μια ελάχιστη βελτίωση, η ανεργία οδηγείται χαμηλότερα, αλλά παραμένει κοντά στο 23%, επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας.

Σύμφωνα με την WSJ, οι λιανικές πωλήσεις και τα κέρδη από τον τουρισμό είναι απογοητευτικά. Ο αριθμός των «λουκέτων» σε επιχειρήσεις έφτασε στο πρώτο μισό του έτους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή είναι καλύτερα, αλλά οι οικονομολόγοι τονίζουν πως οι μετρήσεις για το οικονομικό κλίμα δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες.

Στο άρθρο, τονίζεται ότι την μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η στασιμότητα των εξαγωγών, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης βασίζεται στην στροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα πιο εξαγωγικό μοντέλο. 

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ΤτΕ δείχνουν ότι οι εξαγωγές από την αρχή του έτους ως τον Ιούλιο ήταν 7,1% χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Ακόμα και αν δεν ληφθούν υπόψη οι ευμετάβλητοι τομείς της ναυτιλίας και του πετρελαίου, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 2,2%, αναφέρεται.

Από το 2009 ως το 2014 οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση και αποτέλεσαν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία στα χρόνια εφαρμογής των προγραμμάτων διάσωσης. Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2015 και έπειτα, όταν επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, τα στοιχεία για τις εξαγωγές εφμανίζονται αδύναμα, καταλήγει το δημοσίευμα.