ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δωρεάν 10gb/μήνα – Ποια είναι η διαδικασία 

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δωρεάν 10gb/μήνα – Ποια είναι η διαδικασία  - Κεντρική Εικόνα

 

Ξεκινά η διαδικασία για τα δωρεάν 10gb τον μήνα σε εφήβους 15 έως 17 ετών καθώς και γιa την κατάργηση των τελών κινητής τηλεφωνίας.

Μιλώντας  στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1  ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος εξήγησε πως θα γίνεται αυτό.

Με αίτηση στο gov.gr θα ενεργοποιείται η απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29, ενώ τα δωρεάν data για τους εφήβους, 15 έως 17 ετών, που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid θα μπορούν να τα αιτούνται από τις 11 Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κατάργηση των τελών για τους νέους ως 29 ετών και η οριζόντια μείωσή τους θα αφαιρούν ετησίως ένα βάρος από τους πολίτες ύψους 68 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το πακέτο των 50 Gb για τους εφήβους 15 έως 17 ετών θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του, δηλαδή σε κάθε μήνα αντιστοιχεί κατανάλωση 10 Gb. Το πακέτο αφορά στους εφήβους εκείνους που έχουν κάνει την πρώτη τουλάχιστον δόση του εμβολίου ή τη μοναδική για την περίπτωση του Johnson & Johnson.

Η ενεργοποίηση του πακέτου γίνεται μέσω του emvolio.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet του γονέα και τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου ή εναλλακτικά μέσω των ΚΕΠ όπου θα απαιτείται το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου τέκνου. 

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα, ο οποίος και θα δηλώνει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα ισχύει η παροχή.

Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS. Ως προς τη χρήση, το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου.

Η κατάργηση του τέλους για τους νέους ως 29 ετών

Όσον αφορά την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους ηλικίας ως 29 ετών και την οριζόντια μείωση αυτού στο 10% για όλους τους υπόλοιπους συνδρομητές, τα μέτρα θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2022.

Η κατάργηση του τέλους που σήμερα κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού από 12% ως και 20%, θα αφορά έναν αριθμό ανά δικαιούχο.

Για να πραγματοποιηθεί όμως, θα απαιτείται ειδική δήλωση για την εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσωgov.grμε τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο τότε η αίτηση θα γίνεται από τον γονέα.

Η απαλλαγή από το τέλος κινητής θα ισχύσει και για τα καρτοκινητά εκτός από τα συμβόλαιο και τα καρτοσυμβόλαια.

Επίσης, η έκπτωση θα μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας και αφορά έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Όσον αφορά δε στη μείωση των τελών για τους άνω των 30 ετών, αυτοί δεν απαιτείται να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια. Αυτή θα γίνει αυτόματα στον λογαριασμό τους.

Το όφελος είναι μεταξύ 2-10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό, ανάλογα με το ύψος του.