ΑΓΟΡΕΣ

«Μπλακ άουτ» στο Χρηματιστήριο προκάλεσε η ΔΕΗ

«Μπλακ άουτ» στο Χρηματιστήριο προκάλεσε η ΔΕΗ - Κεντρική Εικόνα

 

Εβδομάδα ισχυρών αναταράξεων ήταν αυτή που πέρασε για το ΧΑ καθώς η αρνητική διεθνής συγκυρία λόγω των εξελίξεων στην Evergrande αρχικά, και οι ανησυχίες που προκάλεσε στην εγχώρια αγορά η είδηση της νέας θηριώδους ΑΜΚ της ΔΕΗ και η απώλεια του ελέγχου της εταιρείας από το Δημόσιο στη συνέχεια, οδήγησαν το γενικό δείκτη σε πτώση 4,35%

Έτσι η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελείωσε υποχώρησε στα επίπεδα των 870 μονάδων.

Ειδικότερα η αγορά στις αρχές της εβδομάδος επηρεάστηκε αρνητικά από τη διεθνή πτώση που προκάλεσε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας του κινέζικου κολοσσού Evergrande στη συνέχεια όμως δεν κατόρθωσε να ανακάμψει δυναμικά, όπως οι διεθνείς αγορές, με την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ να προκαλεί σημαντική υποχώρηση στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η αύξηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, θα καλυφθεί επιτυχώς – όμως η συμμετοχή των επενδυτών σε αυτή θα απαιτήσει επιπλέον ρευστότητα, σε μία περίοδο όπου η αγορά έχει “στεγνώσει” από τις συνεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων.

H απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ επισκίασε κάθε άλλη εξέλιξη στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων αντίστοιχου βεληνεκούς που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 873,10 μονάδες, έναντι 912,81 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 4,35%, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,42%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 7,92%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 4,52%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 2,95%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,20%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει άνοδο 5,81%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 407,406 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,481 εκατ. ευρώ, από 69,712 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε, μειώθηκε κατά 2,271 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 63,130 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει αύξηση κατά 9,265 δισ. ευρώ.