ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται οι ειδοποιήσεις – Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται οι ειδοποιήσεις – Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις - Κεντρική Εικόνα

Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για το 2021 έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλλονται – οπότε προστίθεται άλλος ένας πονοκέφαλος για τους φορολογούμενους.

Ωστόσο φέτος προβλέπονται και εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Μέχρι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τα 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτητών.

Να σημειωθεί ότι τα εκκαθαριστικά βεβαιώνουν φόρο ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Λόγω πάντως της συσσώρευσης πολλών φορολογικών υποχρεώσεων το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης «διπλής δόσης» τον Οκτώβριο.

Δηλαδή να μπορούν οι φορολογούμενοι να μην πληρώσουν την 1η δόση το Σεπτέμβρη αλλά να την καταβάλλουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση και προσαύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες.

Πάντως ο ΕΝΦΙΑ του 2021 είναι ταυτόσημος ως προς τον προσδιορισμό με τον ΕΝΦΙΑ του 2020.

 

Ωστόσο φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες, 250.000 περισσότεροι, θα τον δουν μειωμένο λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, ανέργους κτλ.

Επίσης με βάση τη σχετική νομοθεσία όπως εξειδικεύτηκε από την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιστιλης οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι:

  • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές, όπως αυτές διευρύνονται και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
  • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.
  • Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακίνητων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οι εκπτώσεις

 

– 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.

– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.

– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.

– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

 

Παράλληλα με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

· το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

· Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

· Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

· Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

· Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

· Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν αλλαγές στην ακίνητή τους περιουσία θα δουν αντίστοιχα αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ενώ βέβαια