ΔΙΕΘΝΗ

Eurostat: Μειώθηκε κατά 0,1% το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη

Eurostat: Μειώθηκε κατά 0,1% το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη - Κεντρική Εικόνα

 

Μείωση του κόστους εργασίας στην Ευρωζώνη, αλλά αύξηση στο σύνολο της ΕΕ για το β’ τρίμηνο του 2021 καταγράφει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε ελαφρά κατά 0,1% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά στην ΕΕ των 27, στο ίδιο διάστημα σε ετήσια βάση το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,6%. Όσον αφορά στο α’ τρίμηνο του 2021, τα αντίστοιχα ποσοστά σε ετήσια βάση είναι +1,3% και +1,6% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος εργασίας για το β’ τρίμηνο 2021 καταγράφηκε στην Κύπρο με 14,3% και στην Πολωνία, όπου υπήρξε αύξηση 7,9% σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο. Ακολουθούν οι Βουλγαρία και Ρουμανία με αύξηση 6,7%.

Αντίθετα, το κόστος εργασίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ιταλία με 4% και ακολουθούν οι Γαλλία με 3,7% και Πορτογαλία με 3,3%. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο 2021 δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο για το α’ τρίμηνο του έτους έχει καταγραφεί αύξηση στο κόστος εργασίας 5,8%.

Οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί της Eurostat προκύπτουν από τους μισθούς, τις αποδοχές και το μη μισθολογικό κόστος. Κατά το β’ τρίμηνο 2021, στην Ευρωζώνη το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ΕΕ είναι +0,2% και +2% αντίστοιχα.