ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές θα βρείτε κατοικίες κάτω των 50.000 ευρώ (Πίνακας)

Ακίνητα: Αλλαγές στις τιμές πώλησης στην Αττική – Σε ποιες περιοχές μειώθηκαν, πού αυξήθηκαν - Κεντρική Εικόνα

Και όμως υπάρχουν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, από 30 έως 70 τ.μ., που κοστίζουν μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ. Το «κλειδί» είναι ότι χρήζουν είτε μερικής είτε ολικής ανακαίνισης, ενώ τα επιλέγουν επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αναζητούν υψηλές αποδόσεις.

Από μονοκατοικία στον Αγιο Δημήτριο μέχρι διαμέρισμα 7ου ορόφου στον Βύρωνα υπάρχουν ακίνητα διαθέσιμα προς πώληση στην Αττική σε τιμές κάτω των 50.000 ευρώ. Βέβαια, τα περισσότερα από αυτά κυμαίνονται σε μέγεθος από 30 τ.μ. έως 70 τ.μ. και χρήζουν είτε μερικής είτε ολικής ανακαίνισης καθώς έχουν κατασκευαστεί σε παλαιότερες δεκαετίες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που συγκέντρωσε από ιστοσελίδες αγγελιών το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ».

Τα συγκεκριμένα ακίνητα αποτελούν κατά κύριο λόγο επιλογή επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αναζητούν υψηλές αποδόσεις είτε μέσα από τη δραστηριοποίηση στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε μέσα από τη μεταπώληση σε υψηλότερη τιμή.

Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε Εξάρχεια, Παγκράτι, Αμπελόκηπους, Ζωγράφου, Νεάπολη καθώς και περιμετρικά στους νέους σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό (Άλσος Βεΐκου-Γουδή).

Πρόκειται για ένα έργο που έπειτα από πολλές καθυστερήσεις αναμένεται να ξεκινήσει, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής και την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, ενώ θα διευκολύνει και την πρόσβαση των πολιτών σε πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως δικαστήρια, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.

Υπολογίζεται ότι με τη γραμμή 4 θα μετακινούνται συνολικά περίπου 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 60.000.

Οσον αφορά τις τιμές πώλησης, αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή του ακινήτου και την κατάστασή του. Στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα, η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 614 έως 839 ευρώ/τ.μ. για τα ακίνητα που χρήζουν ολικής ανακαίνισης και από 635 έως 847 ευρώ/τ.μ. για τα ακίνητα που χρήζουν μερικής ανακαίνισης.

Οι ζητούμενες τιμές εκτοξεύονται όταν πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένα που έχουν εγγραφεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης: σε αυτή την περίπτωση κυμαίνονται από 1.500 έως 2.500 ευρώ/τ.μ. ανάλογα με την περιοχή και τον όροφο. Και αυτό γιατί οι προοπτικές της βραχυχρόνιας μίσθωσης παραμένουν θετικές στη μετά Covid-19 εποχή.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τη φετινή σεζόν μπορεί να ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που κατεγράφησαν πέρυσι, αφού τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των προκρατήσεων είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ποια είναι η νέα τάση

Μια νέα τάση που αναπτύσσεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, είναι ότι οι περισσότεροι πλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν στόχευαν σε ακίνητα μικρότερης επιφάνειας, δηλαδή 25-45 τ.μ., με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, αναζητούν ακίνητα από 50 έως 75 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια.

Οπως λέει ο ίδιος στο in.gr, ένα μεγάλο ποσοστό των επενδυτών πλέον στοχεύει στην αγορά του ακινήτου, την άμεση ανακαίνιση, τη μακροχρόνια μίσθωση για 3-4 χρόνια λόγω των ικανοποιητικών αποδόσεων που προσφέρει η μίσθωση τα τελευταία 2-3 χρόνια και τη μεταπώληση μετά τη ωρίμανση της κτηματαγοράς και την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης, με σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης απόδοσης από την επένδυσή τους.

Μεγαλύτερα και πιο καινούργια σπίτια με τιμή πώλησης μέχρι 50.000 ευρώ υπάρχουν στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά, στην περιοχή Κορδελιό της Θεσσαλονίκης διατίθεται προς πώληση διαμέρισμα πρώτου ορόφου 120 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 1970, ενώ στον Βόλο υπάρχει διαμέρισμα 1ου ορόφου, με ένα υπνοδωμάτιο, 63 τ.μ., με έτος κατασκευής το 2002.