ΑΓΟΡΕΣ

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές για την Τράπεζα Πειραιώς - Κεντρική Εικόνα

 

Στην αναθεώρηση των προοπτικών για την Τράπεζα Πειραιώς από σταθερές σε θετικές προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση Caa2 για την τράπεζα.

Ο οίκος αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την αξιολόγησή του για την τράπεζα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 1,4 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί, η απόφασή της λαμβάνει υπόψη τους σημαντικούς ακόμη πτωτικούς πιστωτικούς κινδύνους που αφορούν τον ισολογισμό της τράπεζας, καθώς και το σχετικό ρίσκο που ενέχει το σχέδιο μετασχηματισμού της για την βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της και της φερεγγυότητάς της.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι συνδέονται με τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Η Moody’s τονίζει ότι οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας δεν δικαιολογούν ακόμη μια αναβάθμιση της αξιολόγησής της, προσθέτοντας ότι η σχετικά χαμηλές αξιολογήσεις τόσο για την τράπεζα όσο και για την εταιρεία συμμετοχών είναι εύλογες λαμβάνοντας υπόψη το πιστωτικό τους προφίλ.

Σύμφωνα με τη Moody’s, μετά την αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης Tier 1 (CET1) και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) της Πειραιώς Financial Holdings βελτιώθηκε σε 16,9% και 18,9% αντίστοιχα από 13,8% και 15,8% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες της Τράπεζας Πειραιώς βελτιώθηκαν σε 14% και 15,8% αντίστοιχα από 9,4% και 11,3% τον Δεκέμβριο 2020.