ΕΛΛAΔΑ

Lockdown: Προς χαλάρωση από Δευτέρα – Οι κρίσιμοι παράγοντες για το άνοιγμα

Lockdown: Προς χαλάρωση από Δευτέρα – Οι κρίσιμοι παράγοντες για το άνοιγμα - Κεντρική Εικόνα

Το τμηματικό άνοιγμα της αγοράς και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων φαίνεται ότι θα σημάνει οριστικά η Δευτέρα 5 Απριλίου, με χαλάρωση των μέτρων του lockdown.

Έτσι, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη συγκεκριμένα, αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις.

Αυτές τις μέρες οι επιστήμονες συλλέγουν στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά και την πίεση στα νοσοκομεία και αναμένεται να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο άρσης ορισμένων εκ των περιορισμών.

Χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.724 κρούσματα, εκ των οποίων τα 773 εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα οι δαωληνωμένοι σημείωσαν νέο ρεκόρ με 738 ενώ υπήρξαν και 65 νέοι θάνατοι.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση Επιτροπή των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της η οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν άμεσα, την ίδια μέρα, ή την επόμενη (Πέμπτη) οι ανακοινώσεις.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ισχύσει από την Δευτέρα αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και πιο άμεσα, δηλαδή από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Τα «θέλω» της κυβέρνησης

Στις 5 Απριλίου η κυβέρνηση θα ζητήσει από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς click away αφήνοντας πίσω και τη μέθοδο του ακορντεόν.

Για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο τι πρέπει να ανοίξει και τι μπορεί να ανοίξει είναι την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away.

Αυτή η εισήγηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των ειδικών.

Την ίδια ημέρα το υπουργείο Παιδείας ζητά να γίνει και επανεκκίνηση της εκπαίδευσης για Λύκεια και Γυμνάσια, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Μερίδα ειδικών επισημαίνει πώς δεν θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση αν αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών με αυστηρά μέτρα και στοχευμένα τεστ.

Τέλος σε ότι αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες αναμένεται να επιτραπούν ενδεχομένως από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου καθώς γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση.

Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό θα τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.

Από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί στην Ελλάδα 775 εκατομμύρια SMS, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

«Καμπανάκι» κινδύνου από ειδικούς και υγειονομικούς

Την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν οι «φωνές» ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων.

Μάλιστα αρκετοί ειδικοί και υγειονομικοί επισημαίνουν ότι αντιθέτως εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τρίτης ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.

«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου».

Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.