ΑΓΟΡΕΣ

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 30ετές ομόλογο - Κεντρική Εικόνα

Στην έκδοση 30ετους ομολόγου με λήξη τον Ιανουάριο του 2052 προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε σχετική εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν στην κοινοπρατική έκδοση του ομολόγου.

Η έκδοση θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα στις αγορές, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για επιτάχυνση των αγορών ομολόγων προκειμένου να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος».

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,77%, του 5ετούς στο -0,009% και του 15ετούς το 1,04%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών μπορεί να ανοίξει ακόμα και την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έξοδος στις αγορές ήταν στις 27 Ιανουαρίου, με 10ετές ομόλογο για το οποίο εκδηλώθηκε ισχυρή ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ) και το ελληνικό δημόσιο άντλησε από τις αγορές ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ.

Συγκεντρώθηκαν προσφορές ρεκόρ, με αποτέλεσμα οδηγήσει και σε πτώση το επιτόκιο που αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,10%, δηλαδή στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στην συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,80%.