ΕΛΛAΔΑ

Γιατί οδεύει προς έγκριση το εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65 ετών

Γιατί οδεύει προς έγκριση το εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65 ετών - Κεντρική Εικόνα

Προς έγκριση οδεύει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και για τους πολίτες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε την Τετάρτη κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας αυξημένων παραδόσεων εμβολίων».

«Mε βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εγκρίνει το εμβόλιο της Astra Zeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα», σημείωσε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας πως είναι «θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων».

Νωρίτερα, τη σύσταση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται στο εξής και σε άτομα άνω των 65 ετών εξέδωσε η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας (StiKo), αναθεωρώντας προηγούμενη αξιολόγησή της. 

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επικαλείται νέες μελέτες που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τους πιο ηλικιωμένους οι οποίοι περιμένουν να εμβολιαστούν, καθώς τώρα θα έρθει η σειρά τους πιο γρήγορα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Λίγες μέρες νωρίτερα, άλλη μελέτη από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα άνω του 80% σε ό,τι αφορά την αποφυγή της σε άτομα άνω των 80 ετών, τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. 

Το εμβόλιο είχε ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση σε πολίτες άνω των 65 ετών σε Βρετανία και Γαλλία, που χορηγείται σε πολίτες 65-74 ετών με υποκείμενα νοσήματα και στην Αυστρία. 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca αποτελούσε θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν είχαν συγκεντρωθεί επαρκή δεδομένα για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών στις κλινικές δοκιμές που είχαν προηγηθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αποτελέσματα για ανθρώπους άνω των 55 ετών προκειμένου να υπολογιστεί πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργούσε για αυτήν την ομάδα, ανέφερε τον Ιανουάριο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. «Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά» τους στους άνω των 55 ετών, «οι επιστήμονες του ΕΜΑ εκτιμούν πως το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους ηλικιωμένους» επισήμανε τότε ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το παρασκεύασμα της Astrazeneca φερόταν ως ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από τα εμβόλια των Biontech / Pfizer και της Moderna. Επιπλέον, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας - σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) - το είχε συστήσει μόνο για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, επειδή δεν υπήρχαν δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του σε ηλικιωμένους. Ωστόσο, η Stiko είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει τη σύστασή της το συντομότερο δυνατό, οπότε το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για ηλικιωμένους.

Πάντως αυτό δεν απέτρεψε την καγκελάριο Μέρκελ να απορρίψει την Δευτέρα, πρόταση για τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι φτηνότερο από τα άλλα και πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί, αλλά καταγράφεται μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ακόμα και σήμερα εμφανίζεται ιδιαίτερα διστακτική απέναντι σε αυτό. Αχρησιμοποίητα εμβόλια καταλήγουν στα σκουπίδια, όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας που έλαβε μια πρώτη παρτίδα 500.000 δόσεων, με το 47% περίπου των πολιτών να μη θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς υπάρχει ανάγκη εκτεταμένου εμβολιασμού του πληθυσμού.

Άλλωστε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση ακόμα και του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, με τη Ρωσία να είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του.

Στο ίδιο πλαίσιο, αρκετές χώρες της ΕΕ, προκειμένου να επιταχύνουν τους ρυθμούς του εμβολιασμού ενάντια στον κορωνοϊό, έχουν ήδη στραφεί στο ρωσικό εμβόλιο.