ΕΛΛAΔΑ

Παράταση lockdown για την Αττική -Τι λένε Παρασκευής και Εξαδάκτυλος

Lockdown: Ποιες δραστηριότητες επανεκκινούν από σήμερα – Τι ανοίγει τις επόμενες μέρες - Κεντρική Εικόνα

 

Προς παράταση του «λουκέτου» οδηγείται η Αττική, καθώς στο διάστημα 18 ημερών του lockdown που έχει ανακοινωθεί, παρότι εκτιμάται ότι θα έχει επίδραση στη μείωση των κρουσμάτων, δεν θα έχει φανεί το ουσιαστικό αποτύπωμα στα νοσοκομεία, για τα οποία η δύσκολη περίοδος ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, που έχει ήδη ξεκινήσει, με τις κλίνες στην Αττική να εξαντλούνται και την πληρότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊού να φτάνει έως την Παρασκευή στο 83%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την επιδημία και εισηγούνται μέτρα προς την κυβέρνηση, ένα σενάριο είναι να επιδράσει έντονα ο περιορισμός του λιανεμπορίου που γύρισε σε λειτουργία μέσω click-away και click in a shop την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, δηλαδή μιάμιση εβδομάδα πριν από την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του για την Αττική. Αυτό μπορεί να έχει σηματοδοτήσει ήδη τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την αποφυγή της πίεσης στα νοσοκομεία. Συνεπώς, την πιο εύκολη επανεκκίνηση μέρους της οικονομίας. Δεν θεωρείται, όμως, πιθανό, καθώς παραείναι αισιόδοξο, όπως τονίζουν μέλη της επιτροπής.

Συνδυασμός

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συνδυασμό των δραστηριοτήτων που αυξάνουν την κινητικότητα. «Ολα είναι σε επίπεδο σεναρίων. Εξαρτώνται πώς θα εξελίσσεται η επιδημία τις δύο εβδομάδες από την έναρξη του καθολικού lockdown. Εάν φτάσει να κορεστεί το ΕΣΥ στο 90%, είναι προφανές ότι πρέπει να περιμένουμε να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας διατηρώντας τις απαγορεύσεις», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της αρμόδιας για την Covid-19 επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή της κορύφωσης των κρουσμάτων, η οποία όπως εκτιμά δεν έχει ακόμη συμβεί, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε μέρες για τις απλές νοσηλείες και δέκα ημέρες για τις εντατικές ώστε να φανεί η καταλυτική επίδραση του lockdown και στα νοσοκομεία.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων στην Αττική θα φανεί σε δέκα μέρες, ενώ για μία με δύο εβδομάδες θα αυξάνονται η πίεση στις ΜΕΘ και οι θάνατοι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν και να αυξηθούν από την έξαρση των κρουσμάτων. Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι οι δυόμισι βδομάδες θα παραταθούν λίγο ώστε να προχωρήσει με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ανοδική τροχιά

Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις, ο δείκτης αναπαραγωγής R στην Αττική είναι στο 1,3, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, και για να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα πρέπει να πέσει στη μονάδα.

Η πίεση στα νοσοκομεία, πάντως, γίνεται ασφυκτική, με τις εισαγωγές σε μία εβδομάδα, από την Παρασκευή 5/2 έως την περασμένη Πέμπτη 11/2, να ανέρχονται σε 833 για το Λεκανοπέδιο. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές σε όλη τη χώρα ανήλθαν σε 1.502. Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, οι νέες εισαγωγές ξεπερνούν αρκετά τις 200 την ημέρα σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, την περασμένη Πέμπτη έφτασαν τις 220 σε όλη την Ελλάδα, απ’ τις οποίες οι 117 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ως αποτέλεσμα, τα κρεβάτια εντατικής ημέρα με την ημέρα εξαντλούνται. Την Παρασκευή είχαν μείνει μόλις 48 κενές κλίνες στο Λεκανοπέδιο, με την πληρότητα των ΜΕΘ-Covid να είναι στο… 83%. Σημειώνεται, βέβαια, ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει εφεδρείες στην περίπτωση που απαιτηθεί, όπως μετατροπή ειδικών κλινικών σε ΜΕΘ και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ενώ 200 νέες κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά.

Κοκκινίζουν…

Η κατάσταση του ΕΣΥ επιβαρύνεται σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, αφού η μία μετά την άλλη περιοχές… κοκκινίζουν. Εως την Παρασκευή, η πληρότητα των ΜΕΘ κορονοϊού σε επίπεδο επικράτειας ανερχόταν στο 51%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί με δεδομένο ότι ο ιός διασπείρεται γρήγορα βάζοντας περιφερειακές ενότητες και δήμους στην κόκκινη ή… βαθιά κόκκινη ζώνη. Από χθες, σε σκληρό lockdown με κλειστό λιανεμπόριο και σχολεία βρίσκονται και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ευβοίας. Στο ίδιο καθεστώς βρίσκονται ο Αγιος Νικόλαος Λασιθίου, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Οι πρώτες μέρες περιοριστικών μέτρων πάντα συνοδεύονται με αύξηση των δεικτών.

«Την πρώτη εβδομάδα δεν περιμένουμε να δούμε καμία πτώση στα νούμερα, αλλά πιο πιθανό είναι το αντίθετο, να δούμε να χειροτερεύουν τα νούμερα», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος τονίζει ότι η συζήτηση περί αναγκαιότητας παράτασης ή όχι του lockdown δεν βοηθά, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να νιώθουμε καλά που ελήφθη εγκαίρως η απόφαση επιβολής των αυστηρών μέτρων». Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος θυμίζει ότι και στην περίπτωση του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, κατά το οποίο η επιδημιολογική εικόνα ήταν πολύ βαρύτερη, σε διάστημα περίπου ενός μήνα άνοιξαν κάποιοι τομείς της οικονομίας. «Δεν ξέρουμε και τι δεδομένα θα έχουμε. Εχουμε έναν νέο ιό. Θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι παλεύουμε με τη βρετανική μετάλλαξη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι το Πάσχα η χώρα θα προχωρήσει με ένα μοντέλο «άνοιξε-κλείσε», όπως άλλωστε έχει επισημανθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.