ΕΛΛAΔΑ

Θεοφάνεια: Εορτασμός με ανοιχτές εκκλησίες και ήπια αστυνομική παρουσία - Τα μέτρα που ισχύουν

Θεοφάνεια: Εορτασμός με ανοιχτές εκκλησίες και ήπια αστυνομική παρουσία - Τα μέτρα που ισχύουν - Κεντρική Εικόνα

Ανοιχτές είναι από νωρίς το πρωί οι εκκλησίες όλης της χώρας και για τον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων.

Μετά από απόφαση της ιεραρχίας, αλλά αντίθετα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι πιστοί μπορούν να πάνε στους ναούς τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και να φύγουν παίρνοντας ένα μπουκαλάκι με αγιασμό

Παράλληλα, δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες πομπές ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα πάει ο ίδιος για Αγιασμό των Υδάτων αλλά θα στείλει έναν ιερέα χωρίς προηγούμενη δημόσια γνωστοποίηση.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

  • Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
  • Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Τι αναφέρει η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο καλώντας τους μητροπολίτες να μην γίνει σήμερα ο Αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτούς χώρους

Συγκεκριμενα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε χθες, το απόγευμα επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της ΔΙΣ, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

«Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο», αναφέρει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει», προσθέτει.

Ηπια αστυνομικά μέτρα και συνεννόηση με τους Μητροπολίτες

Παράλληλα, και η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τραβήξει το σχοινί της σύγκρουσης με την εκκλησία.

Οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες ενώ η αστυνόμευση θα είναι ήπια.

πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ορκομωσία τοων νέων υπουργών εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.