ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Σε συζητήσεις με την Pfizer για παραγγελία επιπλέον εμβολίων

Εμβολιασμοί σε ρυθμούς χελώνας και καταγγελίες γιατρών - Κεντρική Εικόνα

 

Τη δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπεται, συζητά η Κομισιόν με τις Pfizer/Biontech.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξετάζεται εάν υπάρχει τρόπος για την προσθήκη επιπλέον δόσεων σε αυτές που προβλέπει η συμφωνία που ήδη έχουμε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

We decided to take an additional 100 million doses of the #BioNTech /@Pfizer vaccine, which is already being used to vaccinate people across the EU.

We will therefore have 300 million doses of this vaccine, which was assessed as safe and effective.

More vaccines will follow!

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 29, 2020

Οι 27 χώρες-μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και συζητούν τη δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα υγείας Στεφάν Nτε Κερμέκερ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας». 

«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής  γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».

Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.