ΔΙΕΘΝΗ

Αγοράζει άλλες 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer η ΕΕ

Αγοράζει άλλες 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer η ΕΕ - Κεντρική Εικόνα

Επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αποφάσισε να αγοράσει η ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή τις εκστρατείες του εμβολιασμού για την Covid-19.

Οι 27 χώρες-μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η είδηση έρχεται μετά τη δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Noel Wathion, για μη πιθανή έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca τον Ιανουάριο.

«Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δήλωσε, επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο. «Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας», είπε.

Η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Σημειώνεται ότι το πρωί προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» η ειδική πτήση που μετέφερε τις 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech.

«Θα έχουμε παραλάβει 429 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σημείωσε ότι ακολουθούν οι εγκρίσεις και για άλλες φαρμακοβιομηχανίες, και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.