ΕΛΛAΔΑ

Εμβόλιο: Το επιχειρησιακό σχέδιο μεταφοράς - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Εμβόλιο: Το επιχειρησιακό σχέδιο μεταφοράς - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας - Κεντρική Εικόνα

Αντίστροφα μετρούν, πλέον, οι μέρες  μέχρι να φτάσουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή με το δίχτυ ασφαλείας που έχει στηθεί για την προστασία των οχημάτων που θα τα μεταφέρουν να είναι πρωτοφανές. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, έχει πραγματοποιηθεί ήδη προσομοίωση της διαδρομής που θα ακολουθήσει η νταλίκα που θα μεταφέρει τα εμβόλια μέχρι την αποθήκη στην Αττική, ενώ τη νταλίκα θα συνοδεύουν οχήματα της ΕΛ.ΑΣ, πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, καθώς και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Η διαδρομή που θα χρειαστεί για τη μεταφορά έχει χρονομετρηθεί με στόχο να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο. Μάλιστα, αν χρειαστεί θα κλείσουν ακόμα και δρόμοι.

νθρωποι από το κέντρο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν τη διαδικασία και θα γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ποιο σημείο βρίσκεται η νταλίκα.

Το σχέδιο «Ελευθερία» περιγράφει βήμα βήμα πόσες δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα φθάσουν στη χώρα μας, σε ποιο διάστημα αλλά και από ποιες εταιρείες ενώ αναφέρει λεπτομερώς τη διαδικασία διανομής και παραλαβής από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρωτοι

Σύμφωνα με το σχέδιο στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης, ενώ στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πώς θα κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες

Με sms στο 13034 θα μπορούν όσοι θέλουν να μετακινηθούν προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από το νέο έτος. Αυτός ο αριθμός θα αποστέλλει sms και οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν εάν θα κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή όχι.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν και να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω της ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr. και κατόπιν σύνδεσης με τα στοιχεία Taxis
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω sms στον 5 ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Με επίσκεψη σε ΚΕΠ ή σε φαρμακεία για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται και το ραντεβού για τον επαναληπτικό εμβολιασμό. Ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.