ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση

Πέρασε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση - Κεντρική Εικόνα

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021, με 158 ψήφους υπέρ, μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, «ναι» ψήφισαν 158 (ΝΔ), «όχι» ψήφισαν 142 (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), ενώ δεν υπήρξε «παρών».

Η ονομαστική ψηφοφορία, εφέτος λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, έγινε τόσο δια ζώσης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος όσο και με επιστολικές ψήφους που απέστειλαν οι βουλευτές στο προεδρείο της Βουλής. Ψήφισαν και οι 300 βουλευτές. Με επιστολική ψήφο ψήφισαν 251 βουλευτές και 49 μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών (από τους 190 των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης) ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, 16 βουλευτές (ΚΚΕ) τις καταψήφισαν και 95 (ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25) ψήφισαν «παρών», όπως και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι).

Οι δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν επίσης από 158 βουλευτές (142 κατά) με μόνη διαφοροποίηση τις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.

Στις πέντε ημέρες που διήρκεσε η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 60 ώρες, μίλησαν 234 βουλευτές , 37 μέλη της κυβέρνησης και οι 6 πολιτικοί αρχηγοί. Ήταν, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη φορά που δεν χρειάσθηκε να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των αγορεύσεων προκειμένου να προλάβουν να μιλήσουν όσο περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους βουλευτές.

Νωρίτερα, κορυφώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, εφ΄όλης της ύλης, με αφορμή την πολύπλευρη κρίση σε υγειονομικό, οικονομικό-κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν σε νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων με μείωση του ενοικίου της τάξεως του 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ενώ προανήγγειλε και την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 με ελάχιστο ποσό τα 1000 ευρώ.

Παράλληλα προανήγγειλε και την ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου η χώρα να προμηθευθεί το 2021 πολεμικά αεροσκάφη τύπου Rafale μιλώντας και για το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπραςκατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία σε όλους τους τομείς αρχής γενομένης από την πανδημία και φτάνοντας στους χειρισμούς για την ελληνοτουρκική κρίση.

Σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατέθεσαν έναν προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ανακοίνωσε πως δεν θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες αλλά θα δηλώσει παρών.

«Η κυβέρνηση έχει όραμα, στρατηγικό σχέδιο και προπαντός πίστη στην Ιστορία, στις δυνατότητες και στην προοπτική της πατρίδας και των πολιτών της. Με αλληλεγγύη, πολιτική και κοινωνική συνεννόηση, και συστράτευση, θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών, πολλών σελίδων της Ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη πατρίδα».

Κριτική για την διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας αλλά και για τα εθνικά θέματα άσκησε στην κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων», τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ ο πρόεδρος τις Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο μείγμα οικονομικής πολιτικής και τις αβεβαιότητες του προϋπολογισμού του 2021.