ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικά κέντρα: Μετά το click away έρχεται το drive through - Πώς θα λειτουργεί (Video)

Εμπορικά κέντρα: Μετά το click away έρχεται το drive through - Πώς θα λειτουργεί (Video) - Κεντρική Εικόνα

Η πανδημία φαίνεται πως αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση αλλά και τον χώρο των μεγαλεμπόρων να προωθήσουν σημαντικές τομές στο πώς θα αγοράζαμε από δώ και στος εξής και αυτές οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν συνολικά το χώρο του λιανεμπορίου με ό,τι αυτό θα σημάνει για τους μικρομεσαίους ή συνοικιακούς εμπόρους . Κάτι σαν την μαζική πλέον χρήση των καρτών και του e-banking που οδήγησε σε εκ βάθρων ανατροπές στον τραπεζικό κλάδο.

Κάπως έτσι, μετά το click away στις ζωές μας μπαίνει και το drive through στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία εν τέλει επαναλειτουργούν υπό προϋποθέσεις, παρά τις αρχικές εξαγγελίες Άδ. Γεωργιάδη και κυβέρνησης.

Μπορεί η μέθοδος αγορών click away που επιτρέπει την εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας και την παραλαβή από χώρο εξωτερικά του καταστήματος, να μην έτυχε και ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από καταστηματάρχες και πελάτες, αλλά η κυβέρνηση προωθεί και τη μέθοδο του drive through στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Παπαθανάσης: Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα

Στη μέθοδο drive through είχε αναφερθεί ήδη από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέροντας ότι στα εμπορικά κέντρα πλέον υπάρχει η δυνατότητα, μόνο για όσα έχουν ανοιχτό χώρο μπροστά, να παραδίδουν εμπόρευμα στον πολίτη, με σταντ που θα στηθούν σε εξωτερικό χώρο. Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για την πιθανότητα να προκληθεί συνωστισμός με αυτόν τον τρόπο, ο Νίκος Παπαθανάσης είπε: «Αυτά τα καταστήματα λειτουργούν ως shops in a shop. Δηλαδή η λειτουργία τους είναι κεντρική. Γι’ αυτό δεν θα υπάρχει ένα σταντ ανά κατάστημα. Θα γίνει κεντρική διανομή με ευθύνη του mall. Θα γίνει κεντρικά αυτή η λειτουργία, για να μην υπάρξει αυτό το φαινόμενο».

Τα μέτρα για τη λειτουργία της μεθόδου drive through στα εμπορικά κέντρα συμπεριλαμβάνονταν στο ΦΕΚ της απόφασης για το click away, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο».

Βίντεο: Πώς λειτουργεί το drive through στα εμπορικά κέντρα

Τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές προκειμένου να παραλάβουν τις παραγγελίες τους παρουσίασε σε ρεπορτάζ του το Open από μεγάλο εμπορικό κέντρο. Όπως τονίζεται σε αυτό, στα εμπορικά κέντρα υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι από τους οποίους θα γίνεται παραλαβή των προϊόντων, με τους καταναλωτές να φτάνουν σε αυτούς με το αυτοκίνητο, έχοντας μαζί τους την ταυτότητα και αποδεικτικό της αγοράς τους. Αφού επιδείξουν τα παραπάνω, θα παραλαμβάνουν την παραγγελία τους χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητο, θα υπογράφουν έγγραφο παραλαβής και θα φεύγουν.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση είναι να έχει γίνει η παραγγελία ηλεκτρονικά και να έχει προπληρωθεί με κάρτα, καθώς δεν θα δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή στο σημείο.