ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Στις 15 Ιανουαρίου η μάχη στο ΣτΕ για επικουρικές και δώρα

Αναδρομικά: Στις 15 Ιανουαρίου η μάχη στο ΣτΕ για επικουρικές και δώρα - Κεντρική Εικόνα

Στις 15 Ιανουαρίου 2021, με νέα δίκη που θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας  θα κριθεί η τύχη του νέου πακέτου αναδρομικών σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Θα κρίνει δηλαδή αν θα τροποποιηθεί ή όχι η υπουργική απόφαση που δίνει αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις, ή θα δοθούν τα αναδρομικά 11μήνου και στις επικουρικές.

Η δικάσιμος ορίστηκε κατόπιν αίτησης ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης Βρούτση σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που είχε υποβάλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καθώς και οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ .

Είναι πιθανό, όπως αναφέρει το insider.gr, σε αυτή τη δίκη να υπάρξει και νέα αναφορά για τις επιστροφές των δώρων, ώστε να μη χρειαστεί να ανοίξει κύκλος νέων αγωγών για τους συνταξιούχους.

Το Δίκτυο με αυτή την αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη διεκδικεί:

• Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.

• Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Τα ποσά ανά Ταμείο

Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν ως και 3.290 ευρώ.

Για παράδειγμα τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από μειώσεις και δώρα κυμαίνονται

  1. Από 1.100 ευρώ ως 2.920 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου
  2. Από 687 ευρώ ως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ
  3. Από 916 ευρώ ως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών
  4. Από 835 ευρώ ως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων)
  5. Από 589 ευρώ ως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του NAT στους οποίους επιστέφεται μόνον η μείωση νόμου 4093, γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.