ΑΓΟΡΕΣ

«Πάρτι» στη Wall Street: Έσπασε το φράγμα των 30.000 μονάδων ο Dow Jones

«Πάρτι» στη Wall Street: Έσπασε το φράγμα των 30.000 μονάδων ο Dow Jones - Κεντρική Εικόνα

Ράλι σημειώνουν οι δείκτες στην Wall Street, με τον Dow Jones να ξεπερνά τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά εν μέσω θετικών ειδήσεων για τα εμβόλια και ελπίδων για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και χαλάρωση της πολιτικής αβεβαιότητας καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την έναρξη της προεδρικής μετάβασης.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 476 μονάδες, ή 1,6%. Στο υψηλό ημέρας, διαπραγματεύτηκε στις 30.116,51 μονάδες. Οι μετοχές των Chevron, JPMorgan Chase και Boeing οδηγούν την «κούρσα», με άλμα πάνω από 3%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 1,5%, βάζοντας πλώρη για κλείσιμο ρεκόρ, και ο Nasdaq Composite κερδίζει 1%. 

Η άνοδος της Τρίτης οδηγεί πάνω από 13% τα κέρδη του Dow Jones για το μήνα, τα οποία αναμένεται να είναι τα μεγαλύτερα από το 1987. Οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν άνοδο 11,2% και 10,1%, αντίστοιχα, τον Νοέμβριο. Θα είναι οι μεγαλύτερες μηνιαίες άνοδοι των Nasdaq και S&P 500 από τον Απρίλιο.

Οι μετοχές σημειώνουν ράλι αυτό τον μήνα καθώς μια σειρά από θετικά δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αύξησαν τις προσδοκίες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο έχει μέση αποτελεσματικότητα 70%. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pfizer και η BioNTech δημοσίευσαν επίσης ισχυρά αποτελέσματα μαζί με τη Moderna.

Οι επενδυτές χαιρέτισαν επίσης την Τρίτη την αυξανόμενη πολιτική σαφήνεια μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, καθώς αυξάνεται ο αριθμός σημαντικών Ρεπουμπλικάνων που τον καλούν να τερματίσει τις προσπάθειες ανατροπής της εκλογικής του ήττας στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον μιας άρνησης άνευ προηγουμένου στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος απέφυγε μολαταύτα να αναγνωρίσει καθαρά τη νίκη του Δημοκρατικού.

Υποσχέθηκε, μέσω Twitter, να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, καθώς οι δικηγόροι του έχουν πολλαπλασιάσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη, χωρίς επιτυχία, καταγγέλλοντας — χωρίς να προσκομίζουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία — νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα θριαμβεύσουμε». «Μολαταύτα», συνέχισε, μοιάζοντας να βάζει νερό στο κρασί του, «προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω» στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη «να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο».

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν θα διορίσει υπουργό Οικονομικών την πρώην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen. Πολλοί θεωρούν την Yellen ως μια φιλική προς την αγορά επιλογή, δεδομένου ότι επέβλεψε μια μακρά οικονομική ανάπτυξη με ιστορικώς χαμηλά επιτόκια και είναι πιθανό να πιέσει για περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση.